Gransker pengestrøm til Pakistan

Norskpakistanere overførte i fjor 90 millioner kroner til Pakistan via bank. Eksperter mener like mye ble fraktet i kontanter, mesteparten svarte penger.

? Det ville ikke overrasket meg hvis like mye ble sendt på andre måter, sier forsker Jørgen Carling ved institutt for fredsforskning (PRIO), til Aftenposten. Han sikter da spesielt til norsk-pakistanere som tar med seg kontanter på fly. Dette har vært et kjent fenomen i flere år.

Kontrollsjef Jan Egil Kristiansen ved Oslo ligningskontor er ikke i tvil om at mye av de pengene som fraktes til Pakistan er svarte penger.

? Drosjesaken i Oslo har vist dette. I tre kontroller på Gardermoen ble ni personer knyttet til drosjejukset tatt i forsøk på å smugle penger, til sammen 1,2 millioner kroner. Vi har mistanke om at store, svarte pengestrømmer har gått ut av Norge til Pakistan i flere år, og at dette fortsetter, sier Kristiansen.

Han bekrefter at det er mistanke om at pengene nå fraktes via andre land etter kontrollene med avganger til Pakistan. Flyturer via Moskva og Manchester er populære.

NTB