VURDERINGER: Normisjons generalsekretær Rolf Kjøde er glad for uttalelsen fra OASEs lederskap og mener den danner et godt utgangspunkt for videre samtale. Men han er ikke uten videre enig i alle de teologiske vurderingene i redegjørelsen.

– Godt utgangpsunkt for samtale

Generalsekretær Rolf Kjøde i Normisjon er en av dem som har etterlyst en avklaring i etterkant av sommerens OASE-stevne.

Etter å ha lest lederskapets redegjørelse gleder han seg over at de ser behovet for innstramning, og at de tar selvkritikk.

– Jeg synes først og fremst det er prisverdig at de har gjort en grundig jobb og at de er så ærlige at de fremstår med beklagelse i forhold til det som skjedde på OASe-stevnet med Duncan Smith. Noe av mitt utgangspunkt for å skrive var jo Lakeland, men jeg antar at ting kan overføres, sier han.

Kjøde anerkjenner OASEs rolle som pådriver og døråpner og sier at han gjerne tåler de utfordringene dette innebærer. Generalsekretæren betrakter redegjørelsen som et godt utgangpsunkt for videre samtale, selv om han ikke synes alle de teologiske avklaringene er like klargjærende. Blant annet savner Kjøde en tydeligere kobling mellom Ånden og Ordet.

– Det gjelder ikke bare i evangelisk-luthersk kristendeom, men er en felles evangelisk sak. Her kobles Ånden i stor grad til enkeltmenneskers åpenbaringer og kunnskapsord, handlinger og erfaringer. Det kan være vel og bra, men Åndens primære redskap er Guds Ord, fastslår generalsekretæren.

– Det tror jeg de og mener, men i en så lang tekst reflekterere de ikke over det, legger han til.

– Synes du selvkritikken er troverdig?

– Ja, jeg har ingen grunn til å tvile på troverdigheten og integriteten. Jeg kjenner jo menneskene, og det er gode folk.

– Går du god for det de skriver om å befale sykdommer å forsvinne?

– Der er vi ikke nødvendigvis helt i mål. I en sjelesørgerisk setting vil jeg gjerne samtale mer om hva dette betyr, og jeg er ikke så sikker på at de har et veldig tungt belegg for vårt mandat til å befale. Men vi har god kontakt, og jeg kommer til å samtale med ledelsen på personplan i tiden fremover, sier Rolf Kjøde.


DM