Gjeninnfører dødsstraff

Straffen gjelder for drap, voldtekt og grovt tyveri. Landet får sterk kritikk fra Amnesty.

Pa­pua Ny-Gui­nea har gjen­inn­ført døds­straff, til sterk kri­tikk fra Am­ne­sty In­ter­na­tio­nal.

Ingen er hen­ret­tet i lan­det siden 1954, men tirs­dag stem­te na­sjo­nal­for­sam­lin­gen for å ta i bruk døds­straff for drap, vold­tekt og ty­ve­ri. Fra før var det bare for­ræ­de­ri, sjø­rø­ve­ri og over­lagt drap som kunne straf­fes med døden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Par­la­men­tet ved­tok også å inn­føre nye hen­ret­tel­ses­me­to­der. Hen­ret­tel­ser kan nå gjen­nom­fø­res ved heng­ning, sky­ting, elek­trisk stol og gift­sprøy­te.

Sam­ti­dig opp­he­vet na­sjo­nal­for­sam­lin­gen om­strid­te lover om hek­se­ri som fun­ger­te som et for­svar for vold der­som vol­den ble ut­øvet for å hind­re hek­se­ri.

Det betyr at drap i for­bin­del­se med svart magi fra nå av blir be­hand­let som van­lig drap som kan straf­fes med døden.

Det som førte til at loven ble opp­he­vet, var en serie gru­ful­le of­fent­li­ge drap på kvin­ner som ble be­skyldt for å være hek­ser.

-Pa­pua Ny-Gui­nea har tatt et skritt fram for å for­sva­re kvin­ner gjen­nom opp­he­vel­sen av hek­seri­lo­ven, men mange store skritt til­ba­ke ved å åpne for hen­ret­tel­ser, sier Isa­bel­le Ar­ra­don, som er Am­ne­stys vise­di­rek­tør for Asia og stil­le­havs­om­rå­det.

Po­liti­mi­nis­ter Nixon Duban mener den nye loven ikke går langt nok, og ville gjer­ne inn­føre døds­straff også for hjemme­bren­ning og dyr­king av mari­hua­na.

Myn­dig­he­te­ne sier imid­ler­tid at døds­straff nå også kan bru­kes for kor­rup­sjon og ty­ve­ri av beløp på mer enn 4,5 mil­lio­ner dol­lar. Ty­ve­ri av beløp på under 438.000 dol­lar straf­fes med feng­sel i 50 år uten mu­lig­het for løs­la­tel­se.