Gisler løslatt etter fire døgn i fangenskap på Sinai-halvøya

- Dette er den vil­les­te sa­fa­ri­en jeg noen gang har vært på, sier den norske kvinnen.

Natt til tirs­dag ble hun løs­latt etterfire døgn i fan­gen­skap.

- Jeg har det bra, vi fikk mat og vann og jeg er uskadd. Po­li­ti­et føl­ger meg nå til am­bas­sa­den i Kairo, for­tel­ler Ing­vild Selv­ik Ask (31) til den tid­li­ge­re CNN-jour­na­lis­ten Mo­ha­med Fadel Fahmy.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

TilVG for­tel­ler hun at hun er svært let­tet. Hun leg­ger til at hun er blitt be­hand­let godt.

- Jeg har fått meg ny bukse. Jeg har fått mat og drik­ke og nye sko, sier hun.

- Vill sa­fa­ri

- Dette er den vil­les­te sa­fa­ri­en jeg noen gang har vært på, leg­ger hun til.

Iføl­geNRK ble 31-årin­gen og den is­ra­els­ke stats­bor­ge­ren Amir Has­san (34), som hun delte taxi med da kid­nap­per­ne slo til, løs­latt ved 1.30-ti­den natt til tirs­dag norsk tid.

En time se­ne­re var de to an­kom­met po­liti­sta­sjo­nen i byen Al-Arish. Der­fra skul­le Selv­ik Ask frak­tes vi­de­re til Kairo. Has­san skul­le hjem til Is­rael.

- Hun er etter for­hol­de­ne i god be­hold og er nå på vei til Kairo. Der vil hun bli tatt hånd om at den nors­ke am­bas­sa­den, som vil legge til rette for retur til Norge så fort som mulig, sier kom­mu­ni­ka­sjons­sjef Ragn­hild Imers­lund i Uten­riks­de­par­te­men­tet til NTB.

Stor takk skyl­dig

- Un­der­veis i ar­bei­det med å få henne løs­latt har vår am­bas­sa­de hatt nær kon­takt med be­duin­le­de­re på høyt nivå både i Nord- og Sør-Si­nai, sier Imers­lund.

- Uten­riks­mi­nis­ter Espen Barth Eide var under kri­sen også i kon­takt med sin egyp­tis­ke kol­le­ga. Sam­ar­bei­det med egyp­tis­ke myn­dig­he­ter har vært ut­mer­ket. Vi er dem stor takk skyl­dig for hånd­te­rin­gen av denne vans­ke­li­ge si­tua­sjo­nen, sier Imers­lund.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mo­ha­med Fadel Fahmy av­vi­ser tid­li­ge­re på­stan­der om at nors­ke myn­dig­he­ter skal ha til­budt be­dui­ne­ne pen­ger for å løs­late gis­le­ne.

Be­dui­ne­ne har fra førs­te stund fast­holdt at de bort­før­te Selv­ik Ask og Has­san for å få to slekt­nin­ger løs­latt fra egyp­tisk feng­sel.

Krav ikke etter­kom­met

- Kid­nap­per­ne er ikke på­gre­pet og kra­ve­ne deres ble ikke etter­kom­met, skri­ver Fahmy påTwit­ter.

Selv­ik Ask opp­ly­ser at hun har vars­let fa­mi­li­en sin i Norge og at hun er let­tet over at hun nå er løs­latt.

- Kid­nap­per­ne ville ikke gjøre meg noe vondt. De be­kla­get seg selv. Dette var et nød­ven­dig virke­mid­del for dem for å prøve å få satt fri to brød­re som satt fengs­let, sier Selv­ik Ask til VG.

Seks mas­ker­te og væp­ne­de be­dui­ner del­tok i bort­fø­rin­gen ved kys­ten på Si­nai-halv­øya mel­lom Taba og Dahab tors­dag i for­ri­ge uke.

Dro­sje­sjå­fø­ren ble ikke bort­ført.

(NTB)