Gir seg som prest - sa ifra på Facebook

Sogneprest i Granvin og Ulvik gir seg grunnet teologisk uenighet med kirken.

Dette gjør presten Ivar Bu Larssen klart i et åpent brev på sin Facebook-profil.

Han begynner brevet slik:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

"Kjære venner

Jeg har i samråd med biskop Halvor Nordhaug kommet frem til at jeg ikke kan fortsette som prest i Den norske kirke, fordi min teologi og forståelse av troen ikke samsvarer med kirkens teologi og forståelse av troen.

Slik sett er det ganske enkelt, jeg kan ikke fortsette som prest, når jeg ikke kan uttrykke min dypeste overbevisning, og jeg kan heller ikke forkynne et budskap som strider mot min egen overbevisning."

Biskopen bekrefter

I en kommentar på innlegget skriver biskop Halvor Nordhaug følgende:

– Kjære Ivar, gode mann! Jeg kan bare bekrefte at vi har hatt en åpen og ærlig samtale om dette. Det er trist at du er kommet dit at du vil slutte som prest, men din avgjørelse står det respekt av. Du har gjort en god tjeneste i Ulvik, og mange vil savne deg. Også jeg.

Kommentarene lar ikke vente på seg, og består hovedsaklig av støtteerklæringer fra venner og kjente.

Vanskelig avgjørelse

Videre skriver Bu Larssen, som har vært sogneprest i Ulvik og Granvin siden januar 2012, om hvor vanskelig avgjørelsen har vært:

"Det vært en lang og vanskelig prosess, som handler om ting som jeg har kjempet med så lenge jeg kan huske, gjennom teologistudiet og prestetjenesten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I løpet av min tid som prest har jeg vært i en langvarig og utmattende arbeidskonflikt med meg selv og Gud. Å ha troen som jobb er ikke enkelt når du selv kjemper med Gud, i tro og tvil, og har mistet troen på at Sannheten kan fanges i dogmer og teologiske læresetninger. Jeg er derfor trygg på mitt valg om å slutte som prest, og jeg har blitt møtt med respekt og forståelse i møte med mine nærmeste kollegaer, prost og biskop."

Handler ikke om homofili og likekjønnet ekteskap

"Når det gjelder hvordan min teologi skiller seg fra kirkens tradisjonelle forståelse, så handler det om sentrum for den kristne tro (ikke homofili og likekjønnet ekteskap!), altså forståelsen av Gud, Jesus, oppstandelsen og et liv etter døden. Dypest sett handler det om min forståelse av livet selv, slik jeg erfarer det, og slik det kommer til uttrykk gjennom troen. Jeg vil etterhvert skrive mer om min teologi og min forståelse av troen."

Han legger ikke skjul på at det er vanskelig å si ifra seg stillingen:

"I snart ti år har jeg tjent kirken som prest, og det er vanskelig å skilles fra det som har vært langt mer enn en vanlig jobb, det handler om det som jeg har viet hele mitt voksne liv til, siden jeg begynte å studere teologi. Det handler om en avgjørelse og et veivalg som griper om hele livet: arbeid, økonomi, bosted og fremtiden for meg og Indre, som støtter og hjelper meg i en vanskelig tid."

– Føler at jeg svikter

"Samtidig handler det om relasjonen til kolleger og folk i Ulvik og Granvin. Det vanskeligste for meg er følelsen av å svikte mennesker som står meg nært og som jeg har blitt glad i. Jeg vet at mitt valg får konsekvenser for andre enn meg selv, først og fremst de som står nærmest, kollegaer og medarbeidere, og alle som jeg har vært prest for i Ulvik og Granvin.

Jeg er lei for at det nå blir vanskeligere for folk i Ulvik og Granvin i forhold til prestetjenesten og kirken, i forhold til gudstjenester og kirkelige handlinger, men jeg håper at folk fortsatt kan komme til kirken med sine liv, i glede og sorg.

Det er forståelig at folk vil reagere på ulikt vis, for noen kommer dette som et sjokk, og jeg forstår at folk kan bli både triste og skuffet, noen blir kanskje også sinte, og det må jeg bare akseptere. Samtidig håper jeg å møte respekt og aksept for at dette er en dypt personlig avgjørelse, som handler om en dypere lojalitet, ovenfor meg selv, min integritet og det jeg tror er sant og riktig.

Jeg vil møte folk med rak rygg og svare åpent og ærlig på spørsmål, så godt jeg kan. Som teolog uten prekestol vil jeg forsøke å trenge dypere inn i dette fantastiske mysteriet som vi kaller livet. Hvis jeg også kan formidle noe i møte med mennesker som strever med tro og tvil, eller har gitt opp kirken og troen, så vil jeg være takknemlig og tenke at alt ikke er forgjeves likevel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er mye som er usikkert når det gjelder hvilken vei livet vil ta, men jeg møter fremtiden i tillit og tro til at jeg nå "skal gli inn på en våg me ikkje har visst um." "

Siterer Leonard Cohen

Til sist avslutter han med å sitere den kjente artisten og poeten Leonard Cohen som døde i dag:

"Ring the bells that still can ring

Forget your perfect offering

There is a crack, a crack in everything

That's how the light gets in. - Leonard Cohen"