Styreleder Kjell Nordstokke mottar en kopi av pressemeldingen fra kommunikasjonssjef Linn Mevold Skogheim, kort tid etter at styremøtet var avsluttet i Bergen sent mandag ettermiddag. Foto: Astrid Dalehaug Norheim

Generalsekretæren i Sjømannskirken burde ikke blitt presset ut så raskt

Det konkluderer hovedstyret i organisasjonen, som mandag var samlet i Bergen.

Men selv om det nåværende hovedstyret i Sjømannskirken «ikke deler vurderingen til det tidligere styret når det gjelder valg av reaksjonsform og pådriv for å bringe generalsekretærens ansettelsesforhold til en rask avslutning», tar de den inngåtte avtalen til etterretning.

Det fremkommer i en pressemelding fra hovedstyret i Sjømannskirken, som Dagen fikk lese like etter klokken 18 mandag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Se det ferske videointervjuet med styreleder Kjell Nordstokke øverst på denne siden.

Hovedstyret i Sjømannskirken konkluderer slik:

«Ut fra den informasjon nåværende hovedstyre er gjort kjent med, forelå det reelle ledelsesutfordringer i organisasjonen. Dette styret deler ikke vurderingen til det tidligere styret når det gjelder valg av reaksjonsform og pådriv for å bringe generalsekretærens ansettelsesforhold til en rask avslutning, men tar den inngåtte avtalen til etterretning.»

Det nåværende hovestyret mener at saken utartet seg på en måte som gjorde at Audun Myhre ikke fikk rimelig mulighet til å imøtegå kritikken som framkom i Headvisor-rapporten.

Les også:Rapport om ledelse bidro til å felle Myhre

- Det er beklagelig at Myhre ikke fikk full tilgang til Headvisor-rapporten, og til å drøfte alternative løsningen av de problemene som var beskrevet, skriver dagens hovedstyre i pressemeldingen mandag kveld.

Detdaværende hovedstyret hovedstyret oppfattet situasjonen, som beskrevet i en bestilt analyse fra Headvisor, om styre og ledelse i organisasjonen, som kritisk alvorlig.

- Kommunikasjonen med Audun Myhre ble preget av dette, med den følge at styret tidlig tok opp spørsmålet om fratreden. En avtale om dette ble inngått allerede 25. mars, fremgår det av pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også:Ansatte erklærer full tillit til Audun Myhre

Kommer Myhre tilbake?

– Er det noen vei tilbake for Audun Myhre som generalsekretær nå?

– Det har vi ikke diskutert. Det var heller ikke mandatet fra generalforsamlingen. Spørsmålet om tilsetting av generalsekretær skal vi komme tilbake til etter den ordinære generaforsamlingen, sier styreleder Kjell Nordstokke til Dagen. (se video-intervjuet øverst på siden).

Nordstokke begrunner det med at styret har så mange løpende saker nå, som må bringe i mål først.

– Det å ansette en generalsekretær er en veldig krevende oppgave.

Bakgrunn:

  • For første gang blir det informert om bakgrunnen til Audun Myhres dramatiske avgang som generalsekretær i Sjømannskirken.
  • Helt uten forvarsel trakkAudun Myhre seg i mars som fra toppstillingen iSjømannskirken, en organisasjon som nyter stor tillit både innenfor og utenfor Kirke-Norge.
  • Avgangen vakte sterke reaksjoner og kastet organisasjonen ut i den største krisen siden oppstarten for 150 år siden.
  • Partene hadde inngått en avtale om å ikke uttale seg om bakgrunnen for avgangen, men presset mot styret ble så stort at de valgte å trekke seg bare få dager etter at Myhre gikk.
  • Da det ble avholdt ekstraordinær generalforsamling i Bergen i juni, ble det valgt et nytt styre som også fikk i oppdrag å gjøre en selvstendig vurdering av bakgrunnen for Myhres avgang.
  • Dagen avslørte at en rapport fra byrået Headvisor var bakgrunn for Myhres avgang. Hovedstyret skal ha bestilt rapporten som skal ha handlet om samhandling i ledergruppen, ledergruppens sammensetning, og kompetanse og samhandling mellom hovedstyret og ledergruppen.
  • Hovedstyret skal ha fått presentert deler av innholdet i rapporten i styremøtet onsdag 19. mars uten at Myhre var til stede. Fem dager senere gikk Audun Myhre overraskende av på dagen som generalsekretær i Sjømannskirken, etter fire og et halvt år i stillingen.
  • I en pressemelding som sendes ut heter det at det er «ulike syn på hvordan Sjømannskirken skal ledes og utvikles fremover».
  • Et styremedlem trekker seg to dager senere i protest mot prosessen som førte til Myhres avgang.
  • Det er stor uro i organisasjonen over Myhres avgang, men partene har inngått en avtale som hindrer dem i å uttale seg om årsaken til avgangen.
  • Dagen skriver at en konsulentrapport om ledelse var bakgrunnen for avgangen.
  • 30. mars trekker hele styret seg og innkaller til ekstraordinær generalforsamling 14. juni. 
    Her velges et helt nytt styre medKjell Nordstokke som styreleder.
  • Generalforsamlingen samlet seg om et vedtak der de bad hovedstyret «på selvstendig grunnlag foreta en vurdering av denne saken så snart som mulig».
  • Den siste helgen i august skal det være ordinær generalforsamling og stor jubileumsmarkering forSjømannskirken.