Gateprostituerte blir borte fra hovedstaden

Antall gateprostituerte i Oslo går dramatisk ned i 2015, viser ferske tall.

Det er spesielt de prostituerte fra Nigeria som forsvinner ut av Norge, viser ferske tall fra Kirkens Bymisjon. Antallet prostituerte fra Bulgaria og Romania holder seg stabilt.

Mens Bymisjonen møtte 250 gateprostituerte i 2014, var tallet nede i 180 i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Grunnen til at det er en stor nedgang er dels at de blir uttransportert, dels at mange gjemmer seg for å avvente situasjonen med de mange politikontrollene, og dels at en del har reist selv til andre land for å være i prostitusjon der, forklarer Olav Lægdene til Dagen.

Han er leder for Kirkens bymisjon sitt tiltak Nadheim, som Norges eldste prostitusjonstiltak. Nadheim driver også Lauras hus, en døgnbemannet bolig for ofre for menneskehandel.

To ganger i uken oppsøker Kirkens Bymisjon gateprostituerte i Oslo. De får dermed god oversikt over antallet til enhver tid. I tillegg driver Bymisjonen en kafé i prostitusjonsstrøket hvor de fleste prostituerte er innom i løpet av natten.

– I fjor hadde vi 80-90 personer innom en natt. Rundt 70 av dem var fra Nigeria. Denne høsten har snittet lagt på 40, hvor 20 har vært fra Nigeria. Det er en kolossal nedgang av de nigerianske i gateprostitusjonen, spesielt har vi merket det i høst, sier Lægdene.

Frykt i miljøet

Han forteller at mange i det nigerianske miljøet er redde for å bli kastet ut av Norge.

En av grunnene til at nigerianske kvinner forsvinner ut av landet er at de ikke har oppholdstillatelse. Når de anmelder bakmenn blir politiet oppmerksom på at de oppholder seg i Norge uten tillatelse.

De kvinnene som anmelder bakmenn får automatisk opphold i Norge i seks måneder, kalt refleksjonstid. Hvis ikke saken fører frem, henlegges den, og kvinnene blir plassert på Trandum asylmottak. Deretter blir de transportert ut av Norge. Alternativt kan de søke om asyl på humanitært grunnlag.

– Vi er bekymret for at så mange uttransporteres. Vi antar at det er en god del som er ofre for menneskehandel, sier Lægdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Saker blir henlagt

Ferske tall for 2015 viser at Oslo politidistrikt fikk inn 28 anmeldelser for menneskehandel i 2015. Fire anmeldelser endte i tiltalte. Fem ble henlagt. Resten av sakene er fortsatt under etterforskning.

– Anmeldelsene fra de nigerianske prostituerte er ofte mangelfulle, sier lederen av menneskehandel-gruppa i Oslo politidistrikt, Tor Martin Elton.

– Vi mangler riktige navn på både vitner og bakmenn. Nigeria er også et vanskelig land å samarbeide med i slike saker, sier han.

Dermed blir de fleste sakene henlagt.

Etisk problem

Rosa-prosjektet er regjeringens tiltak for å bistå og beskytte menneskehandelofre. I 2015 mottok 38 nye kvinner bistand fra Rosa. Flertallet av disse kommer fra Nigeria, og de fleste har anmeldt bakmenn.

Mildrid Mikkelsen i Rosa-prosjektet er fortvilet over at så få anmeldelser ender med tiltalte.

– Det blir en etisk problemstilling for oss. Skal vi hjelpe kvinner å anmelde når risikoen er så stor for at de blir sendt ut av landet? spør Mikkelsen.

I 2010 ble Oslopolitiets gruppe, STOPP, som jobbet med menneskehandel-relaterte saker, lagt ned. I fjor ble en lignende gruppe startet, og politiet setter flere ressurser inn på å straffeforfølge bakmenn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå håper Mikkelsen at den nyopprettede menneskehandel-gruppa skal føre til flere domfellelser av bakmenn.

– Det er helt avgjørende at politiet er operativt ute i prostitusjonsmiljøet og skaffer seg kunnskap, sier hun.

Flytter rundt

Selv om mange nigerianske prostituerte forlot Norge i fjor forsvant de ikke nødvendigvis fra Norden.

– Vi ser for eksempel en kraftig økning av nigerianske prostituerte i København denne høsten, sier Lægdene.