Garanti alene ikke nok

Barn og unge med psykiske lidelser og/eller rusmiddelavhengighet er en spesielt utsatt gruppe, og KrF er opptatt av at disse skal ha rask behandling med høy kvalitet. Om tre uker innføres ventetidsgarantien for barn og unge med psykiske lidelser og rusmiddelavhengighet. Nå kommer det frem at fagmiljøer innen psykisk helsevern tviler på om garantien er realistisk.

Da Stortinget behandlet saken om ventetidsgaranti i fjor høst, var KrF sammen med resten av opposisjonen opptatt av at en ventetidsgaranti ikke løser noen problemer dersom den ikke følges opp av økt tilgang på behandling og kompetanse. Det fulgte ikke med ekstra ressurser til forslaget, utover det som følger av opptrappingsplanen for psykisk helse (1999-2008). Opposisjonen stilte seg i innstillingen tvilende til om tilbudet til barn og ungdom vil bli bedre. Dette uttrykte også Legeforeningen i høringen om saken.

Til tross for ti år med opptrappingsplan for psykisk helse, er det fortsatt mye som gjenstår, også når det gjelder behandlingstilbudet til barn og unge. KrF forventer at regjeringen viderefører satsingen på psykisk helsevern når statsbudsjettet for 2009 legges frem i oktober, slik at ventetidsgarantien blir reell, og at den ikke medfører nedprioritering av andre som trenger hjelp.

Dagrun Eriksen

Nestleder i KrF