Går mot strømmen og holder stengt på søndager

I desember er det søndagsåpne butikker rundt i landet, og i varesentrene kan ingen stenge butikken sin på hviledagen. Men en fotoforhandler kan ikke tenke seg søndagsåpent.

– Alle butikker er forpliktet til å holde åpent de søndagene vi ikke har stengt i desember, og de følger minimum senterets åpningstider, forteller senterleder Bent O. Hansen.

Femte største senter

Kvadrat ligger i Sandnes, og er landets femte største kjøpesenter. Her er det 155 butikker spredt på nærmere 85.000 kvadratmeter. Den totale omsetningen var i fjor på 2,37 milliarder kroner. I underkant av 15 prosent av omsetningen tilskrives desember måned.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hva skjer hvis en butikk nekter å holde åpent på søndager?

– I et kjøpesenter er det likt for alle, og det er kunVinmonopolet som kan ha stengt på grunn av at de ikke har lov å omsette varer på søndager, svarer Hansen.

Ingen reagerer

Senterlederen kjenner ikke til at noen innehaver av butikkene reagerer på at de må holde søndagsåpent noen søndager i desember.

– Hvorfor er det så viktig med søndagsåpne butikker?

– Dette er styrt av markedet, og Kvadrat opererer på lik linje med alle andre, svarer Bent O. Hansen.

Ikke søndagsåpent

Men alle er ikke begeistret for søndagsåpne butikker. Arnt Ove Jøsang driver enfotobutikk sentralt i Stavanger, og han kan ikke tenke seg å holde åpent på søndager.

– Her er vi få folk som står på hele uken. Derfor har jeg ikke lyst til å presse dem til å jobbe på søndager i tillegg, sier Jøsang til Dagen.

Han legger ikke skjul på at de ansatte er både glade og takknemlige for at dørene låses på søndager.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I fjor stod det en plakat på døren på søndager midt i julestriden med følgende tekst: «Vi hviler på søndag!»

– Vi trenger virkelig en hviledag der vi kan trekke pusten, understreker Arnt Ove Jøsang.

Lade batteriene

Han sier at det er mange som spør om de har åpent på søndager, for dette er en av få butikker i et travelt sentrumsområde i oljebyen som holder stengt på hviledagen.

– Vi har til gode å få negative reaksjoner. Vi sier at vi trenger å være hjemme og lade batteriene til vi åpner igjen på mandag, og dette er greit for folk, sier han.

– Hva betyr søndagen som hviledag for deg?

– Vi trenger virkelig en dag som er annerledes, i en tid der verden sviver stadig fortere. I dag snakker vi til og med om døgnåpne butikker. Derfor er det strålende at vi kan han søndagen som hviledag, svarer Jøsang.

Lite tap

Han vet at han taper litt omsetning på å holde stengt på søndager. Men med tanke på høyere lønninger på søndager for de ansatte, regner han ikke med at butikken går glipp av så stor inntjening.

– Vi håper at vi driver en så god butikk at folk oppsøker oss når vi har åpent, til tross for stengt på søndager, sier Arnt Ove Jøsang i Stavanger foto.