Sør-Afrikas president Jacob Zuma (t.h.) hilser Libyas Muammar Gaddafi. Foto: NTSWE MOKOENA

Gaddafi godtar fredsplan - opprørerne tviler

Muammar Gaddafi skal ha godtatt en fersk fredsplan, men opprørerne sier det ikke er aktuelt med våpenhvile før Gaddafis styrker trekkes tilbake.

Opprørslederne lover likevel å vurdere fredsplanen som Den afrikanske union (AU) har fremforhandlet med Gaddafi.
Opprørerne krever at Gaddafis styrker trekkes tilbake fra byer de har gått inn i eller beleiret etter at borgerkrigen begynte. De krever samtidig at det libyske folk får ytringsfrihet.
- Folk må få lov til å gå ut i gatene for å uttrykke sine meninger, og soldatene må trekkes tilbake til brakkene sine, sier opprørstalsmannen Shamsiddin Abdulmolah.
NATO sier alliansen ønsker alle forsøk på å stanse volden i Libya velkommen, men har foreløpig ingen konkret kommentar til planen som er utarbeidet av AU.

Våpenhvile og dialog

Samtidig sier en annen talsmann for opprørerne at de vil se nærmere på AUs fredsplan.
- Det libyske folket har gjort det veldig klart at Gaddafi må gå av, men vi vil vurdere forslaget når vi får flere detaljer, sier Mustafa Gheriani.
AUs kommissær for fred og sikkerhet, Ramtane Lamamra, sier AUs fredsplan innebærer umiddelbar våpenhvile, dialog mellom partene, beskyttelse av utlendinger i Libya og økt tilgang til humanitær hjelp.
Ifølge Sør-Afrikas president Jacob Zuma har Gaddafi og hans folk godtatt dette veikartet, og en AU-delegasjon kom mandag til Benghazi øst i landet for å diskutere planen med opprørerne.

- Gaddafis vilje

Men det står ingenting om Gaddafis avgang i planen, noe opprørerne ifølge en dansk ekspert i internasjonal politikk ikke kan leve med. Peter Viggo Jakobsen ved Københavns Universitet mener opprørerne har lite å vinne på planen.
- Gaddafi har fått det han ønsket seg. Han får lov til å bli sittende, og han får våpenhvile. Samtidig stilles det ikke krav som han ikke selv tidligere har ytret, sier han.
- Vi kan ikke se på dette som et sluttresultat, men som en del av en lengre forhandling som i det minste må ha en mekanisme som gjør at man kan bli kvitt Gaddafi, sier Jakobsen til nyhetsbyrået Ritzau.

Ingen avklaring

Opprøret mot Gaddafis 41 år lange periode som Libyas ubestridte leder begynte i slutten av februar med demonstrasjoner, men utviklet seg raskt til borgerkrig da diktatorens styrker skjøt med skarpt mot demonstrantene.
Opprørerne tok kontroll over flere byer øst i landet, men har hittil ikke klart å true hovedstaden Tripoli. Den dårlig organiserte og mangelfullt utstyrte opprørshæren har bare unntaksvis greid å gjøre fremgang på bakken i kampene mot Gaddafis langt tyngre våpen.
Men etter et vedtak i FNs sikkerhetsråd som ga grønt lys for en flyforbudssone og beskyttelse av sivile blant annet ved bombing av Gaddafis styrker, har diktatorens styrker heller ikke greid å innta opprørskontrollerte byer i øst.NTB