G7-landene skjerper sanksjonene mot Russland

G7-landene er enige om å skjerpe sanksjonene mot Russland, og USA og EU kommer til å kunngjøre nye sanksjoner alt mandag.

Le­der­ne i G7-lan­de­ne dis­ku­ter­teUkrai­na-kri­sen lør­dag og ble enige om raskt å skjer­pe sank­sjo­ne­ne motRuss­land, som an­kla­ges for å de­sta­bi­li­se­re nabo­lan­det.

Hvert G7-land skal selv av­gjø­re hvil­ke sank­sjo­ner de vil inn­føre, og straffe­til­ta­ke­ne vil der­etter bli ko­or­di­nert, opp­ly­ser en ame­ri­kansk kilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Trap­per opp

- For å sikre at neste må­neds pre­si­dent­valg i Ukrai­na blir de­mo­kra­tisk og går fre­de­lig for seg, er vi enige om å hand­le raskt og trap­pe opp de mål­ret­te­de sank­sjo­ne­ne og til­ta­ke­ne slik at Russ­land må be­ta­le en høy pris om de fort­set­ter sine hand­lin­ger, heter det i en kunn­gjø­ring fra G7-lan­de­nes le­de­re, of­fent­lig­gjort av Det hvite hus.

EU kom­mer til å ut­vi­de sank­sjons­lis­ten med 15 nye navn og vil fo­ku­se­re på rus­se­re som antas å stå bak uroen i Ukrai­na, opp­ly­ser en in­for­mert kilde.

USA plan­leg­ger å inn­føre nye sank­sjo­ner både mot rus­sis­ke per­soner og in­stan­ser. Flere av pre­si­dent Vla­di­mir Pu­tins nær­mes­te med­ar­bei­de­re ven­tes iføl­ge kil­de­ne også å havne på den ame­ri­kans­ke sank­sjons­lis­ten.

Ikke sam­kjørt

Det er ikke ven­tet at EU og USA vil sam­kjø­re sine sank­sjons­lis­ter sine, un­der­stre­ker kil­de­ne.

- Det vil nok bli en viss over­lap­ping, men det vil ikke bli en stor grad av over­lap­ping, sier en kilde.

Iføl­ge kil­den hers­ker det en viss skep­sis i EU mot å inn­føre sank­sjo­ner mot Pu­tins nære ven­ner.

- Den euro­pe­is­ke lis­ten vil i mye stør­re grad være knyt­tet til det som skjer på bak­ken, sier en kilde.

Enige

Pre­si­dent Ba­rack Obama hadde fre­dag en te­le­fon­kon­fe­ran­se med sin frans­ke kol­le­ga François Hol­lan­de, Tysk­lands stats­mi­nis­ter Ange­la Mer­kel, Ita­lias Matteo Renzi og bri­te­nes David Ca­me­ron.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Le­der­ne er enige om å jobbe sam­men. Gjen­nom G7 og EU skal de ko­or­di­ne­re nye steg som skal gjøre dette kost­bart for Russ­land. Le­der­ne un­der­stre­ker at Russ­land fort­satt kan velge en fre­de­lig løs­ning på kri­sen», lød re­fe­ra­tet fra sam­ta­le­ne.

Kan unngå

Mer­kel un­der­stre­ket på en presse­kon­fe­ran­se at Russ­land fort­satt kan unngå nye straffe­til­tak der­som lan­det stan­ser støt­ten til de pro­rus­sis­ke se­pa­ra­tis­te­ne i Øst-Ukrai­na.

Le­del­sen i Mosk­va be­nek­ter at de støt­ter se­pa­ra­tis­te­ne og uten­riks­mi­nis­ter Sergej Lav­rov opp­ford­ret fre­dag både Ukrai­nas le­del­se og se­pa­ra­tis­te­ne til å stan­se volds­bru­ken.

NTB