LOJAL: - Jeg forventer at alle tillitsvalgte og folkevalgte stiller seg lojalt overfor partiets vedtekter og ikke sår tvil om KrFs politikk, sier fylkesleder Olav Moe i Østfold. Foto: Dagen-arkiv

Fylkesstyre refser KrF-leder

Fylkesstyret i Østfold KrF refser lederen i KrF Sarpsborg etter hennes utspill i lokalavisen om at hun ikke ville stemt KrF dersom det hadde vært valg i dag.

Lederen i Sarpsborg KrF, Inger Marit Sverresen, gikk ut i lokalavisen og sa at hun ikke ville stemt KrF om det var valg i dag. Kritikken bunner i at partiet har tatt første skritt for å endre bekjennelsesparagrafen i KrF. Hennes utspill ble brettet ut over hele forsiden på lokalavisen i Sarpsborg.

- Jeg forventer at alle tillitsvalgte og folkevalgte stiller seg lojalt overfor partiets vedtekter og ikke sår tvil om KrFs politikk. Jeg har heller ikke noe imot at vi tar debatten i media, men vi bør holde oss til saken, sier Olav Moe, fylkesleder i Østfold.

Bølgene har gått høyt både i Sarpsborg og i andre KrF-lag rundt bekjennelsesparagrafen i KrF. En debatt fylkesleder i Østfold, Olav Moe, har fulgt med interesse. Men fylkeslederen er opptatt av at debatten må holdes innenfor visse rammer.


Uttalelse

Fylkeslederen har selv vært motstander av endring i bekjennelsesparagrafen, men har etter hvert falt ned på at man trenger en presisering. Derfor er det ikke vanskelig for fylkeslederen å sette seg inn i Sverresens synspunkter. Han roser Sverresen for hennes engasjement og sier hun tåler en diskusjon.
- Men vi kan ikke gå ut å skape usikkerhet rundt KrF på den måten hun har gjort i Sarpsborg, sier Moe.

Tidligere denne uken samlet fylkesstyret i Østfold KrF seg. Fylkesstyret har drøftet saken og konkludert med at man som tillits- eller folkevalgt i KrF ikke kan komme med uttalelser som leder i Sarpsborg KrF har gjort. Her «beklager fylkesstyret» Sverresens uttalelser i Sarpsborg Arbeiderblad og det heter at uttalelsene «skaper usikkerhet».
- Jeg har selv tatt initiativ til at vi måtte ta tak i denne saken og jeg mener fylkesstyret er det riktige forum å ta opp dette i, sier Moe til Dagen.

Sterkt budskap

Inger Marit Sverresen innrømmer at det ble et sterkt budskap som ble servert Sarpsborg Arbeiderblad.
- Men det er ikke jeg som bestemmer hva som skal stå på forsiden i lokalavisa.
- For meg er dette med bekjennelsesparagrafen en viktig sak. Jeg syntes det var viktig å rope et varsko om saken når lokalavisen fattet interesse for saken. Jeg ønsket med dette å signalisere at jeg vil stå i denne kampen frem mot 2013.

Hun sier hun tar uttalelsene fra fylkesstyret til etterretning.
- Selv føler at jeg har holdt meg til saken når jeg har deltatt i diskusjonen om bekjennelsesparagrafen. Jeg har aldri gått ut mot noen personlig, sier Sverresen.

- Får støtte

Nylig tok lobbyisten og KrF-eren Jan Harsem henne i forsvar i Sarpsborg Arbeiderblad.
- KrF har en forfeilet strategi dersom de har en kampanje mot de som har en annen mening. Det kommer ikke noe godt ut av det, sier Harsem til Dagen.
- Kristelig Folkeparti er i brytning. Mange partimedlemmer er dypt urolige for utviklingen, men det er lang vei fra denne frustrasjonen på grunnplanet i partiet, til landsmøtets talerstol, sier Harsem, som oppfordrer til at man lar debatten gå.

- KrF må kunne leve med at det finnes et mindretall som fremholder sitt syn frem til landsmøtet i 2013. Det er ikke pent når det dukker opp negative artikler i lokalpressen, åpenbart for å presse Sverresen fra de tillitsverv som partimedlemmer og borgerne i Sarpsborg har gitt henne. Hans Olav Tungesviks innlegg i Dagen og lokalavisen er et usaklig angrep på en trofast og lojal tillitsvalgt, sier Harsem.

Selv sier Sverresen at hun vil stå i kampen for bekjennelsesparagrafen.
- Jeg føler nok at de sentralt ønsker å legge lokk på saken. Bekjennelsesparagrafen som alle i partiet nylig stod inne for er plutselig uakseptabelt å være mot fordi et flertall mener noe annet, sier Sverresen. Hun forteller at hun har forsøkt å roe ned gemyttene i partiet lokalt.
- Flere har sagt at de ville gå ut av partiet. fordi man ønsker å fjerne bekjennelsesparagrafen. Vi har bedt dem om å bli for å kjempe med saken, presiserer Sverresen.

Fylkeslederen sier det var en bred prosess rundt vedtektsendringene i Østfold. Han kjenner seg heller ikke igjen i at det skal ha vært noen kampanje mot Sverresen.
- Vårt utgangspunkt er at man holder seg til saken, sier Moe.

DAGEN