Fylkeslegen kritisk til reservasjonsleger

Fylkeslegen i Telemark tar ikke stilling, men sender tilsynssakene om de tre reservasjonsleger i Bø og to andre til Statens helsetilsyn.

Fre­dag kom fyl­kes­lege Stei­n­ar Aase med sin kon­klu­sjon i til­syns­sa­ker mot fem re­ser­va­sjons­le­ger i Tele­mark, blant dem tre fast­le­ger ved Bø lege­sen­ter.

I til­legg har fyl­kes­le­gen be­hand­let tils­syns­sa­ker mot kom­mu­ne­ne Bø, Sau­he­rad og Vinje, og to kom­mune­over­le­ger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke sik­kert fel­les­lis­te er lov­lig

Fyl­kes­le­gen er sær­lig kri­tisk til Bø lege­sen­ters prak­sis med re­ser­va­sjon. Der re­ser­ve­rer én lege seg mot å hen­vi­se til abort, mens to andre re­ser­ve­rer seg mot å sette inn spi­ral.

- Bø kom­mu­ne mener at prak­si­sen ikke er i strid med loven, fordi fast­le­ge­ne i Bø har fel­les­lis­te av pa­si­en­ter. Fyl­kes­man­nen er ikke uten vi­de­re enig i at en fel­les­lis­te gjør re­ser­va­sjons­prak­sis lov­lig, sier Aase i en presse­mel­ding.

Kri­tisk til prak­sis

Fyl­kes­man­nen i Tele­mark er også kri­tisk til flere for­hold rundt re­ser­va­sjons­prak­si­sen.

- I Bø kom­mu­ne er det nes­ten halv­par­ten av fast­le­ge­ne (3 av 7) som re­ser­ve­rer seg av sam­vit­tig­hets­grun­ner. Fyl­kes­man­nen fin­ner dette be­ten­ke­lig på grunn av både prak­tis­ke for­hold og sig­nal­virk­nin­gen over­for pub­li­kum, og har rådet kom­mu­nen til ikke å an­set­te flere re­ser­va­sjons­le­ger, ut­ta­ler Aase.

Sta­tens helse­til­syn må vur­de­re

Fyl­kes­le­gen har ikke mot­tatt noen klage på re­ser­va­sjons­le­ge­ne, men har nå sendt alle de ti til­syns­sa­ke­ne til Sta­tens helse­til­syn for å få vur­dert om «det bør fore­tas ad­mi­ni­stra­tiv re­ak­sjon mot en eller flere av fast­le­ge­ne, even­tu­elt gis et på­legg over­for en eller flere av kom­mu­ne­ne og/eller kom­mune­over­le­ge­ne».

En re­ak­sjon over for le­ge­ne og/eller kom­mu­ne­ne kan ikke fyl­kes­le­gen gi, opp­ly­ser Aase.

- Tren­ger lik re­ak­sjon på lands­ba­sis

Det er da snakk om ad­var­sel, be­gren­sing av auto­ri­sa­sjon, eller på­legg over­for kom­mu­ne og kom­mune­over­lege.

- Dess­uten ser Fyl­kes­man­nen at dette er saker av be­ty­de­lig na­sjo­nal in­ter­es­se og at også fast­le­ger i flere andre fyl­ker re­ser­ve­rer seg mot visse helse­tje­nes­ter med lik­nen­de be­grun­nel­se. Det synes nød­ven­dig å ha lik re­ak­sjon mot leger og kom­mu­ner i alle fyl­ker, og dette er også en grunn til at Fyl­kes­man­nen mener at sa­ke­ne må vur­de­res av over­ord­net myn­dig­het.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Altså må re­ser­va­sjon­le­ge­ne fort­satt vente på svar på hvor vidt de får re­ser­ve­re seg vi­de­re under da­gens lov­verk.

DAGEN

Reservasjonsstrid i Telemark

Ved Bø legesenter er det syv fastlegar, i tillegg til en turnuslege. To av dem reserverer seg mot innsetting av spiral og én reserverer seg mot å vise til abort.

Legesenteret forsvarer praksisen med at de sidan 2001 har hatt felleslister for fastlegene og at pasientar får time hos andre leger ved behov.

Bø i Telemark har 5739 innbyggere som får legetilbud av Bø legesenter. Legene dekker også behovene til rundt 1000 pasientar fra nabokommunene.

Det har tidligere vært oppmerksomhet rundt en katolsk lege i Vinje kommune som nekter å gi prevensjon av samvittighetsgrunner.

Begge sakene har blitt behandlet lokalt etter at Stoltenberg-regjeringen i 2011 sendte ut et rundskriv om innstramming av reservasjonspraksisen. Det ble konkludert at praksisen ikke var lovstridig verken i Vinje eller Bø.