Fryktet virus kan stamme fra dromedarer

Mistanken rettes mot enpuklede kameler etter sars-lig­nen­de virus som har drept 46 mennesker.

Mers­-vi­ru­set har drept 46 av de 94 som har blitt smit­tet siden sep­tem­ber i fjor, iføl­ge Ver­dens helse­or­ga­ni­sa­sjon.

Mers om­ta­les som «søs­ken­bar­net» tilsars­-vi­ru­set, som drep­te over hund­re men­nes­ker da det brøt ut i Asia for ti år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Færre visum

Å finne vi­ru­sets opp­hav har vært vik­tig for saudi­ara­bis­ke myn­dig­he­ter på grunn av den år­li­ge pi­le­grims­rei­senhajj, som ven­tes å trek­ke rundt to mil­lio­ner men­nes­ker til Mekka og Med­i­na i ok­to­ber.

Fryk­ten for vi­ru­set har ført til at saudi­ara­bis­ke myn­dig­he­ter har vært til­bake­hold­ne med å ut­ste­de visum i for­bin­del­se med årets hajj.

Fors­ke­re har tid­li­ge­re trodd at vi­ru­set stam­mer fra flag­ger­mus, men har nå ret­tet mis­tan­ken mot den en­puk­le­de ara­bis­ke ka­me­len.

I en stu­die ble blod­prø­ver fra om­ans­ke dro­me­da­rer sam­men­lig­net med ka­me­ler fra Ka­na­ri­øy­ene, asia­tis­ke la­ma­er, al­pak­ka­er og bak­tria­ka­me­ler, samt kyr og sauer fra Ne­der­land.

En mers-lig­nen­de mot­gift ble fun­net i alle de om­ans­ke dro­me­da­re­ne og i noen av ka­me­le­ne fra Ka­na­ri­øy­ene, men i ingen av de andre dy­re­ne.

- Dette betyr at dro­me­da­re­ne for en tid siden hadde et virus som lig­net vel­dig på mers, sier forsk­nings­le­der Ma­rion Ko­op­mans.

Et mys­te­ri­um

Mers-vi­ru­set kan for­år­sa­ke hoste, feber og lunge­be­ten­nel­se, og har blitt på­vist blant men­nes­ker i Midt­østen, Frank­ri­ke, Tysk­land, Ita­lia, Tu­ni­sia og Stor­bri­tan­nia. Ma­jo­ri­te­ten av de som har dødd av vi­ru­set har vært i Sau­di-Ara­bia.

Vi­ru­set har vært et mys­te­ri­um for fors­ker­ne, da teori­en om at den smit­ter fra flag­ger­mus ikke har vært vel­dig tro­ver­dig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- De store spørs­må­le­ne har vært hvor­dan folk har blitt smit­tet av et virus fra flag­ger­mus, og hvor­for det har skjedd i Midt­østen. Ved å be­vi­se at dro­me­da­rer har hatt lig­nen­de in­fek­sjo­ner, har vi fun­net sva­ret på begge disse spørs­må­le­ne på en gang, sier Ben­ja­min Neu­man, mikro­bio­log ved Uni­ver­si­te­tet i Re­ad­ing.

Dro­me­da­ren bru­kes både som en kilde til kjøtt og melk, og til trans­port og kon­kur­ran­ser i re­gio­nen.

Det fin­nes fore­lø­pig ingen vak­si­ner mot vi­ru­set, men håpet er nå at man kan hind­re spred­ning.

- Det ser ut som om dette er det store gjen­nom­brud­det for å be­kjem­pe vi­ru­set, sier Neu­man. (©NTB)