Fryktet hoftebrudd på sangfestival

Under første Skjærgårdssang var billettene ikke nummerert. Den Feilen gjorde ikke festivalsjef Jarle Storebø igjen.

– Det var litt av et syn da vi åpnet sperringene, og godt voksne mennesker kløv over stoler for å få de beste setene, mimrer sjefen for Kristen-Norges svar på Allsang på Grensen. Han forteller, med et smil om munnen, at han et øyeblikk fryktet både benbrudd og erstatningssak.

Heldigvis var deltakerne i bedre form enn Storebø fryktet der og da. Og i disse dager tar han, sammen med rundt 200 frivillige, imot tusenvis av mennesker utrustet med sangglede og leirlyst. Billettene er nummererte, stolene er nyinnkjøpte og festivalen har til og med fått egen bakermester.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Populært treff

«De voksne». «50+». «Bedehusgenerasjonen». Kjært barn har mange navn. PåSkjærgårdssang får de det de vil ha. Og til gjengjeld får de det i fullt monn. I 2008 sa den da helt ferske festivalsjefen til Dagen at Skjærgårdssang kom til å slå godt an i et segment som kanskje var litt oversett. De ordene har han i god behold. Når festivalen åpner i dag har mange allerede vært der noen uker.

– Det er så moro å se alle som trives på arrangementet. De gamle får liksom litt leirfølelse, sitter lenge utover kvelden og parene holder hverandre i hånden, sier Storebø.

Allsangen er en klar suksessfaktor, tror festivalsjefen.

– Vi ønsker ikke å være en brems for det nye, men det er klart at vi har nok mange ganger frarøvet den gamle sangskatten i higen etter det nye.

Bakermester

Det er altså niende gang at Skjærgårdssang arrangeres. Og det er en suksesshistorie uten noen tydelige skjær i sjøen. Men det er ikke slik at man har funnet en vinnerformel og slått seg til ro med det. Hvert år skal festivalen bli bedre, mener Storebø. Utfordringene festivalen står overfor kommer i stor grad av en indre driv til å stadig gjøre det bedre.

– Vi skulle hatt en tribune, noe vi jobber sammen med kommunen på. I år utvider vi kaféområdet og har et eget bakeri. Det er en generell regel for oss at vi alltid skal levere en festival som er bedre enn i fjor. Da mener jeg fra A til Å. Fra toalettene til nattverden, slår Storebø fast.

– Hvem er bakeren?

– Det er en av våre frivillige, bakermester Johnsen. Han skal stelle skoleboller og skillingsboller til det tyter ut av oss.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Overskudd

I tillegg til Skjærgårdssang driver stiftelsenSkjærgårdsgospel blant annet den noe mer ungdommelige festivalenSkjærgårds Music & Mission. Det skader ikke at helgens arrangement har tradisjon for å gå med overskudd, og kronene renner litt frem og tilbake mellom festivalene, forklarer Storebø.

– Vi er en stiftelse som ikke skal tjene penger, men forvalte det som er vårt oppdrag. Noen av våre tiltak vil du aldri få til å gå i pluss. Men vi har prøvd å ikke holde tilbake på det tekniske eller noe annet på Skjærgårdssang. Vi ligger ikke etter på det vi ønsker å gjøre med festivalen, sier Jarle Storebø.