Frykter nye jordskjelv i Iran og Pakistan

Minst fem personer mistet livet og flere hundre bygninger raste sammen i det kraftige jordskjelvet som rammet grenseområdene mellom Iran og Pakistan. Frykten for etterskjelv er stor.

Tirsdagens skjelv hadde en styrke på mellom 7,8 og 8,0 og hadde sitt episenter i det sørøstligeIran, ikke langt fra byen Saravan like ved grensen tilPakistan.

Pakistanske myndigheter opplyser at minst fem personer, deriblant to barn, mistet livet da huset deres raste sammen i Baluchistan-provinsen. Huset, som var bygd av jord og ikke dimensjonert for å kunne motstå rystelsene i et jordskjelv, var et av flere hundre bygninger som kollapset som følge av skjelvet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Motstridende

Myndighetene i Iran fryktet først at flere hundre mennesker hadde mistet livet i skjelvet, som rammet en av de fattigste og tynnest befolkede regionene i landet. Samtidig meldte en TV-kanal at 40 mennesker hadde omkommet.

Men senere på dagen kunngjorde den lokale guvernøren at det ikke var meldt om noen døde så langt.

- Heldigvis har ikke jordskjelvet ført til dødsfall, sa guvernør Hatam Narouyi til nyhetsbyrået ISNA.

Men frykten er likevel stor for at flere kraftige etterskjelv vil ramme området i tiden som kommer.

Merktes langt borte

Skjelvet, som var det kraftigste i Iran på 40 år, førte likevel til stor materiell skade. Mange bygninger har fått skader, og både telefonforbindelsen og kraftforsyningen var brutt sammen.

Skjelvet var imidlertid ikke merkbart i den iranske hovedstaden Teheran nord i landet. Det kunne derimot merkes østover, i mange pakistanske byer og helt bort til India., der flere bygninger i hovedstaden New Delhi svaiet.

I den pakistanske havnebyen Karachi strømmet tusenvis av engstelige mennesker ut i gatene i frykt for at bygninger skulle rase sammen.

«Ikke atomskade»

Det russiske selskapet som bygget atomanlegget i Bushehr sørvest i Iran meldte kort tid etter jordskjelvet at det ikke var gjort noen skade på anlegget. De fleste av Irans atomanlegg ligger i de midtre eller vestlige delene av landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Statlige iranske medier satte styrken på skjelvet til 7,5, mens andre kilder satte den til 7,8. Ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS hadde skjelvet en styrke på 8.

Så sterke jordskjelv kan gjøre skade selv på bygninger som er spesialkonstruert for å motstå rystelser.

Jordskjelv rammer ofte Iran, og minst 37 men­nes­ker mis­tet livet og rundt 850 kom til skade da et skjelv rammet de sørvestlige delene av landet så sent som for en uke siden. Dette skjelvet hadde en styrke på 6,3.

I 2003 omkom over 26.000 mennesker da et kraftig skjelv rammet byenBam. (©NTB)