VOLDSBØLGE: Uroen i det nordlige Nirgeria har tiltatt den siste tiden. Det dødelige angrepet i helgen har vi ikke fått tilgang til bilder fra, men her ser vi St. Rita´s katolske kirke i Kaduna som ble rammet av en selvmordsbomber i slutten av oktober. Sju ble drept og minst 100 skadd.

Frykter mer vold etter massedrap

Ti kristne ble brutalt drept nord i Nigeria i helgen. Redselen for nye angrep er sterk.

Angrepene skjedde lørdag kveld og natt til søndag helt nordøst i landet. Ti kristne ble myrdet på grotesk vis med skytevåpen og macheter, ifølge Reuters.

- Angriperne kom rundt klokken ni om kvelden og ropte «Allah er stor!», som fikk oss til å mistenke at de tilhører Boko Haram, sier en lokal tjenestemann til AFP.


Angriperne skal ha gått inn i utvalgte hjem i en overveiende kristen del av byen Chibok. Øyenvitner forteller at angriperne etterpå satte de fyr på hus i området.
FAKTA OM Vold i Nigeria:Nigeria er Afrikas mest folkerike land med rundt 160 millioner innbyggereLandet er grovt sett dominert av kristne i sør og muslimer i nord Siden 2009 har islamistgruppen Boko Haram drept hundrevis av mennesker etter at de innledet et opprør mot regjeringen

Daglige angrep
Det råder frykt blant befolkningen i området, ifølge den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera. De har en reporter i den nigerianske delstaten Borno der angrepene fant sted.

- Folk er på vakt og er konstant bekymret for vold, sier reporteren Yvonne Ndege fra delstatshovedstaden Maiduguri.

Denne byen har vært episenteret for voldshandlingene den siste tiden. Ndege forteller at Boko Haram har utført kriminelle handlinger i området i minst to år. Nesten daglig har hun fått rapporter om at folk har observert selvmordsangrep, bilbomber, anslag mot kirker og kamper mellom Boko Haram og en bevæpnet styrke som er etablert for å bekjempe den voldelige islamistgruppen.


Sikkerhetskilder opplyser at de søndag tok livet av en ledende Boko Haram-kommandør.


Spisser konflikten

Boko Haram er også mistenkt for å stå bak en serie angrep søndag på kirker og grenseposter nordøst i Nigeria. Ifølge lokale kilder skal disse ha kostet minst to politimenn livet. Mange ganger tidligere har gruppen stått bak liknende udåder. 25. november ble elleve mennesker myrdet i et dobbelt selvmordsangrep på en kirke i byen Jaji nord i landet.

Angrepene mot kristne framstår som kalkulerte forsøk på å intensivere religiøse spenninger i det mest folkerike landet i Afrika. Stort sett lever de fredelig sammen, men noen steder har det vært spenningsfylt. Pressebyrået AP oppsummerer situasjonen med å skrive at Boko Haram fører en stadig mer blodig geriljakonflikt med Nigerias svake sentralregjering.


Ber om forbønn

Den engelske kristne menneskerettighetsorganisasjonen Christian Solidarity Worldwide (CSW) følger utviklingen i Nigeria nøye og er bekymret for den voksende voldsbølgen.

- Det virker som en serie suksesser sikkerhetsstyrkene har hatt overfor terroristene, blir fulgt av intensiverte bestrebelser på å destabilisere landet, sier talskvinne Kiri Kankhwende til Dagen. Hun legger til at dette er ekstra bekymringsverdig at dette sammenfaller med flere rapporter om at jihadistiske elementer med en tilsvarende agenda strømmer inn i det nordlige Mali.

Mord på kristne og muslimske ledere, våpenspredning og infiltrering av fremmede fra den svakt bevoktede grensen mot Kamerun bidrar til å forverre situasjonen ytterligere.

Siden alt dette skjer rett i forkant av julehøytiden, mener hun det er ekstra viktig at kristne rundt i verden ber for Nigeria.


Blair engasjerer seg

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) konstaterer i sin rapport om Nigeria for 2012 at landet har store menneskerettighetsproblemer i tillegg til trusselen fra Boko Haram. HRW mener begge deler understreker de påtrengende behovene for at president Goodluck Jonathan styrker og reformerer institusjonene som skal sikre trygghet og lovstyre.

Den tidligere britiske statsministeren Tony Blair lanserte i november et initiativ for å forbedre relasjonene mellom kristne og muslimer i Nigeria. Stiftelsen hans, Blair Foundation, vil jobbe for å hjelpe elever i videregående skole til å stå imot ekstremisme. Arbeidet skjer i samarbeid med biskop Justin Welby, som på nyåret overtar som erkebiskop av Canterbury.

- Biskop Justin Welby har gjort et ekstremt arbeid i Nigeria mot nettopp dette målet, sa Blair i forbindelse med lanseringen.


(Dagen)