LER: Mitt Romney smiler over gode tall på meningsmålingene, men evangeliske kristne kan komme til å snu smilet på mormoneren. Foto: EMMANUEL DUNAND, Scanpix

Frykter konservativ valg-boikott

Uteblir evangelisk kristne kan valgdeltakelsen gå ned mot 25 prosent, tror USA-eksperter Folk flest derimot vil heller ledes av mormonske Mitt Romney enn en ateist. 

- I utgangspunktet er mange evangelisk kristne skeptisk til mormonere, men de som er mest skeptisk til Romney er enda mer skeptisk til Obama. Det er utvilsomt, sier historieprofessor Geir Lundestad ved Nobelinstituttet.
Han får støtte fra seniorforsker Hilde Elisabeth Restad ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI):
- De er veldig skeptiske. For evangelisk kristne er det veldig viktig med kristne politikere. For dem bedriver mormonerne vranglære, så de stemmer ikke på ham, men Obama vil de heller ikke ha. Mange stoler nok ikke på at han er så religiøs som han selv hevder.
15-20 prosent av amerikanske velgere står da igjen med ett alternativ.

Demokratisk problem


De kan la være å avgi stemme. Begge USA-ekspertene tror det er et sannsynlig utfall hvis republikanernes presidentkandidat blir mormonske Mitt Romney.
- Kan dette komme til å bli et demokratisk problem?
- Husk på at valgdeltakelsen for USA ikke ligger på mer enn 40 prosent. Da er det illevarslende hvis de evangelisk kristne lar være å stemme. Valgdeltakelsen risikerer å ikke bli høyere enn 25 prosent, sier Lundestad.
Restad er enig:
- Kristenkonservative er vanligvis er veldig engasjert i politikk, så hvis de lar være å stemme vil det merkes.
- Hva synes denne gruppen er det verste med Romney?
- Vinglingen i verdispørsmålene. Før ble han til dels sett på som en liberal politiker. Han har kristisert Kennedy fra venstresiden og innførte en liberal helsereform i Massachusetts. I tillegg var han tilhenger av fri abort og homofile ekteskap. Nå har han sagt han er imot alt dette, mange mener derfor han er litt for tilpasningsdyktig, mener Lundestad.

- Bedre enn ateister


For amerikanere flest er det likevel økonomien som blir det avgjørende i valgkampen. På dette området har Romney spisset sin retorikk og fremstår som en habil utfordrer til den sittende presidenten.
De viser til hvordan John F. Kennedy også møtte stor motstand for sin katolske tro før han kom til makten, men ble etter hvert en folkehelt. Også jødiske Joseph Lieberman nyter stor respekt som senator.
- USA er mye mer sammenstatt land enn Norge på alle måter. Religiøs pluralisme er mer naturlig for amerikanerne, forklarer Lundestad.
Og for den jevne amerikaner er det viktigst at Romney i alle fall ikke ateist. Restad tilføyer:
- For de fleste er det viktig å ha religiøs tro, og de fleste er religiøse. Ateister er man generelt skeptiske til, og den vanen vil det være vanskelig å vende.

Kan vinne


Onsdag ble det klart at Mitt Romney fikk 40 prosent av stemmene i New Hampshire. Går den tidligere Massachusetts-guvernøren av med seieren også i langt mer konservative New Hampshire, blir det sannsynligvis han som kommer til å utfordre Obama. Mormoneren har en stor formue og lang erfaring med valgkampanje, etter å ha deltatt på nominasjonsvalgene også i 2008. Geir Lundestad mener han har lykkes i å profilere seg som en dreven politiker og dyktig forretningsmann.
- Men er han god nok til å slå ut Barack Obama?
- Han har utvilsomt en sjanse. Obama er ikke spesielt populær nå, hovedsaklig på grunn av lav økonomisk vekst og høy arbeidsledighet, sier Lundestad, som samtidig understreker at det er for tidlig fastslå noe.
- Romney kan vinne over Obama, men det tror jeg bare skjer dersom den lett positive økonomiske trenden vi nå ser snur før valget, bedyrer Restad.

DAGEN