Frykter for livet til fengslet pastor

Familien til den turkmenske baptistpastoren, Shagildy Atakov, (39) frykter at han vil dø i fangenskap. I 1999 ble pastoren dømt til fire års straffearbeid.

Atakov ble dømt angivelig på grunn av sitt arbeid i en forbudt baptistmenighet i Turkmenistan, skriver Vårt Land.
- Før jul var Atakovs helsemessige situasjon ganske alarmerende. Han ble da overført til fengselssykehuset. Nå er han imidlertid forflyttet til et annet fengsel, et av de mest isolerte fengslene i Turkmenistan. I februar tok han farvel med sin kone da hun var på besøk. Han fortalte at han ikke regnet med å overleve, forteller generalsekretær i Norsk Misjon i Øst, John Victor Selle, til Vårt Land.

Selle bygger sine opplysninger på informasjon fra Keston Institute og Missionswerk Friedensstimme. Begge disse organisajonene overvåker land i forhold til brudd på religionsfriheten. Fengslet Atakov nå holdes fanget i, blir av en turkmensk menneskerettighetsaktivist i eksil beskrevet som et av de verste fengslene i landet, der fangene er uten kontakt med omverdenen.

18. desember i 1998 ble Shagildy Atakov arrestert i sitt hjem i byen Turkmenbashi og siktet for svindel i forbindelse med sitt tidligere arbeid som bilforhandler. Pastorens støttespillere hevder den egentlige årsaken til arrestasjonen var hans religiøse engasjement. Fembarnsfaren skal en måned tidligere ha blitt truet med arrestasjon for «en gammel sak» om ikke hans deltakelse i baptist-menigheten opphørte, skriver Amnesty International i en rapport fra mars i fjor.

Norsk Misjon i Øst opplyser at Atakov i januar i år ble lovet amnesti under forutsetning av at han med hånden på Koranen lovet troskap til president Saparmurad Niyazov. Baptistpastoren nektet å etterkomme kravet. Også mannens familie skal ha blitt trakassert i det siste av sikkerhetspolitiet og den lokale mullahen. Årsaken til dette skal blant annet være at barna deres har nektet å bøye kne for et bilde av presidenten.

Per Ole Aalberg