Kristne høringsinstanser reagerer negativt på Graver-utvalgets forslag om innskrenkninger i likestillingslovens og arbeidsmiljølovens unntaksbestemmelser.

Frykter begrenset religionsfrihet

Både Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), Syvendedags Adventistsamfunnet og Kristne Friskolers Forbund frykter at religionsfriheten blir innskrenket om Graver-utvalget får det som det vil. Debatt: Tror du utvalgets utredning kan føre til innskrenket religionsfrihet?

I dag går fristen ut for å levere høringssvar til Graver-utvalgets utredning om unntaksbestemmelsene i likestillingsloven og arbeidsmiljøloven når det gjelder kvinner og homofile.

Kristne høringsinstanser DagenMagazinet har vært i kontakt med, reagerer negativt på utvalgets forslag om å innskrenke unntaksbestemmelsene i disse lovene.

Respektløst

Generalsekretær Oa Tulluan i NLM reagerer blant annet på at utvalget i stor grad er så opptatt av å innskrenke religionsfriheten av hensyn til likestilling og homofiles rettigheter, at det fører til diskriminering av andre grupper.

«Vi finner det problematisk at Graver-utvalget flere ganger formulerer seg slik at det virker som om målet er minst mulig religionsfrihet».

Tulluan hevder også at det er oppleves som belastende at utvalget mener at «målet må være at at også trossamfunn fjerner alle former for diskriminering av kvinner og homofile.

«Slike uttalelser oppleves som respektløse for de av oss som opplever at utvalgets forståelse av disse spørsmålene er i strid med vårt kristne ståsted».

Lasse Stølen, som er sekretær for religionsfrihet i Syvendedags Adventistsamfunnet, understreker overfor DagenMagazinet at det ikke er ønskelig med en eksklusiv forskjellsbehandling av kvinner og homofile.

Snever forståelse

- Men vi ønsker fortsatt forskjellsbehandling på grunn av tro, med basis i lærepunkter og med bakgrunn i organisasjonsfriheten, sier Stølen, som mener utvalget opererer med en for snever forståelse av religionsutøvelse er.

Kristne Friskolers Forbund, som organiserer de fleste kristne private skoler her i landet, reagerer blant annet på den differensieringen utvalget foretar med hensyn til ulike grupper ansatte. Utvalgets oppfatning av at kun religionsundervisningen skal omfattes av krav til ansatte, er ikke gjennomtenkt etter vårt syn.

At man for eksempel skal kunne stille krav til en religionslærer, men ikke til administrasjonen, virker helt urimelig. Administrasjonen inkluderer også ledelsen av skolen.

Ledelsen skal også lede religionslærerne i deres arbeid og veilede dem i forhold til forbildefunksjonen. Ledelsen leder også naturligvis den forkynnelse og de liturgiske funksjoner som foregår, påpeker generalsekretær Torgeir Flateby.