Utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Berit Roald / NTB

Frykt for full krig mellom Gaza og Israel

Mens raketter fra Gaza haglet over Israel, fortsatte Israel onsdag å bombardere Gazastripen. Frykten er at det går mot full krig.

Israels forsvarsminister Benny Gantz truet onsdag med å fortsette angrepene mot Gazastripen før det blir aktuelt med noen våpenhvile.

– Hæren vil fortsette å angripe for å sørge for en full, langvarig stillhet. Bare når det målet er nådd, vil vi kunne snakke om en våpenhvile, sa Gantz.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kort tid etter sa det israelske militæret at en rekke Hamas-ledere var drept i aksjoner i Gaza by og Khan Younis.

Både Hamas og andre militante grupper på Gazastripen fortsatte å fyre av hundrevis av raketter mot israelske byer, til tider så mange at det israelske luftvernet ikke klarer å svare på alle.

På Gazastripen er to boligblokker i Gaza by, der 2 millioner palestinere lever innesperret bak lukkede grenser, lagt i grus av israelske jagerfly som svar på rakettangrepene.

Sivile varslet

Varselskudd og telefonoppringninger sørget for at sivile fikk evakuere byggene før de ble angrepet, men de materielle tapene er store. Israel ble sterkt fordømt for en lignende taktikk i 2014.

Palestinske helsemyndigheter opplyser at 43 mennesker, hvorav 13 barn og tre kvinner, hittil er drept i Gaza. Nesten 300 er såret, blant dem 86 barn og 39 kvinner, etter at de er reddet ut av rykende ruiner.

I Israel er seks personer drept av raketter fra Gaza tirsdag og tidlig onsdag, og rundt hundre er såret.

Blant de drepte er en palestinsk-israelsk mann og hans 16 år gamle datter som ble truffet av en rakett i Lod, og en israelsk mann som ble drept mens han kjørte i en jeep like ved grensa til Gaza.

Over tusen raketter

De israelske militære sier at det siden mandag er avfyrt 1.050 raketter fra Gazastripen mot Israel. Noen er skutt ned av det israelske luftvernet, og rundt 200 falt ned allerede i Gaza.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Som en følge av rakettangrepene har luftvernsirenene ult i storbyen Tel Aviv, som er truffet av hundrevis av raketter. Jerusalem, Lod, Ashkelon og Sderot er andre byer som er truffet av raketter.

Israel har gjennomført flere hundre flyangrep mot tett befolkede Gaza siden mandag. Israel insisterer på at angrepene er rettet mot militære mål, og at de gjør sitt beste for å unngå at sivile blir rammet.

I Lod har det vært uro siden mandag etter at byens palestinsk-israelske befolkning reagerte med demonstrasjoner mot Israel.

Statsminister Benjamin Netanyahu erklærte unntakstilstand og sendte forsterkninger etter at en palestiner ble drept i uroen, og president Reuven Rivlin kalte palestinernes angrep på lokale jøder en pogrom.

Frykt for full krig

Over hele verden er det sterk frykt for at den stadig opptrappingen fra begge sider ender i en ny, ødeleggende krig, og Norge spiller en rolle i forsøkene på å roe gemyttene.

– Hvis ikke situasjonen raskt de-eskalerer, kan den fort komme ut av kontroll. Det kan bli en svært dramatisk og alvorlig situasjon. Noe må gjøres i løpet av de neste timene, sa Eriksen Søreide tilTV 2 onsdag morgen.

– Det er et ekstremt høyt konfliktnivå, og det skal lite til før dette kommer ut av kontroll. Dersom ting ikke roer seg, kan vi stå overfor en fullskala krig, legger hun til.

Norsk initiativ

Norge har tatt initiativ til et nytt hastemøte om situasjonen i FNs sikkerhetsråd onsdag. Det finner sted klokken 15 norsk tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også mandag ble det holdt et hastig sammenkalt møte om situasjonen i Sikkerhetsrådet. Da satte USA foten ned for et utkast til felles uttalelse, utarbeidet av Kina, Tunisia og Norge.

Blant dem som onsdag har bedt partene roe ned, er Storbritannias statsminister Boris Johnson og Russlands president Vladimir Putin.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa onsdag til Putin at det internasjonale samfunn burde gi Israel en «kraftig og avskrekkende lekse».

Skuffet over USA

Den som er tatt litt på senga av utviklingen, er USA, som har ønsket å utarbeide en ny og bærekraftig Midtøsten-politikk etter tidligere president Donald Trumps betingelsesløse støtte til Israel.

Både Israel og palestinerne er kritiske til Biden-administrasjonens appell til begge parter om å dempe gemyttene.

Israels ambassadør i Washington kalte USAs uttalelse uakseptabel, mens palestinerne er skuffet over at USA blokkerte resolusjonen i FNs sikkerhetsråd.

Opptrappingen mellom Gaza og Israel startet med at Hamas fyrte av raketter mot Israel mandag, etter flere dager med stadig hardere sammenstøt mellom palestinere og israelsk politi i Jerusalem.

Uroen er en følge av en strid om eiendom, der fire palestinske familier trues med utkastelse i Sheikh Jarrah-området, og politiets tiltak mot palestinere som feiret ramadan ved al-Aqsa-moskeen.