Frp vil stoppe norsk lønn til terrorister

- Dersom palestinske selvstyremyndigheter ljuger for norske myndigheter, burde det fremheve ganske sterke reaksjoner fra norsk side, sier Anders Anundsen (Frp).

Norge må kunne for­ut­set­te at in­for­ma­sjo­nen lan­det får fra pa­le­stins­ke myn­dig­he­ter er kor­rekt, mener komitéleder An­ders Anund­sen (Frp).

- Der­som det er slik at PA lju­ger for nors­ke myn­dig­he­ter, burde det frem­heve gans­ke ster­ke re­ak­sjo­ner fra norsk side, sier han til dagen.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Anund­sen un­der­stre­ker at han ut­ta­ler seg som Frp-po­li­ti­ker, og ikke komitéleder.

Fikk feil in­for­ma­sjon

5. sep­tem­ber 2011 fikk Norge opp­lyst fra den pa­le­stins­ke selv­styre­myn­dig­he­ten (PA), at so­sial­støt­ten de deler ut er lik for pa­le­stins­ke fan­ger i både pa­le­stins­ke og is­ra­els­ke fengs­ler.

Nå viser det seg at det ikke stem­mer.

I et møte med PA i fe­bru­ar, fikk nors­ke myn­dig­he­ter helt nye opp­lys­nin­ger om saken.

- PA har med andre ord en sær­ord­ning for pa­le­stins­ke fan­ger i is­ra­els­ke fengs­ler, skri­ver uten­riks­mi­nis­ter Espen Barth Eide (Ap) i et svar­brev til kon­troll- og kon­sti­tu­sjons­ko­mi­te­en på Stor­tin­get denne uken.

Forrige uke innrømmet han at Stortinget har blitt feilinformert om saken.

- Al­vor­lig å fi­nan­siere ter­ro­ris­ter

PA får be­ty­de­li­ge penge­be­løp over­ført fra gi­ver­lands­grup­pen som Norge står i spis­sen for, via Ver­dens­ban­ken.

Anund­sen mener det er al­vor­lig at nors­ke kro­ner kan ha gått til å fi­nan­siere pa­le­stins­ke ter­ro­ris­ter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er vik­tig at Norge set­ter som krav over­for Ver­dens­ban­ken og PA at nors­ke kro­ner ikke blir brukt til denne typen be­løn­nings­ord­nin­ger til ter­ro­ris­ter og deres fa­mi­li­er. Det burde uten­riks­mi­nis­te­ren ha gjort al­le­re­de, sier han.

Det har Stor­bri­tan­nia gjort nylig, frem­går det av bre­vet fra Barth Eide.

- Ufor­ståe­lig og ufor­svar­lig

De pa­le­stins­ke ter­ro­ris­te­ne re­pre­sen­te­rer ver­di­er som vi ikke kan stil­le oss bak som na­sjon, mener Anund­sen.

- Egent­lig er det disse be­løn­nings­ord­nin­ge­ne som gjør det mulig for ter­ro­ris­ter å for­sva­re en del av ak­ti­vi­te­ten sin. De sik­rer seg og fa­mi­li­en øko­no­misk ut­kom­me av ter­ror­hand­lin­ger, og det er helt ufor­ståe­lig og ufor­svar­lig å bygge opp under slike ord­nin­ger, sier han.

- Må rydde opp

Han for­ven­ter at Barth Eide tar mye ster­ke­re av­stand til saken enn han har gjort til nå.

- Han har vært vel­dig til­bake­hol­den i sin kri­tikk. Uten­riks­mi­nis­te­ren bør være vel­dig ty­de­lig på at det er uak­sep­ta­belt for Norge å være del av en slik fi­nan­sie­rings­ord­ning.

Frp vil følge opp saken i Stor­tin­get, der­som ikke uten­riks­mi­nis­te­ren fore­tar seg noe.

- Hvis ikke Barth Eide får ryd­det opp i dette, får Stor­tin­get hjel­pe han, sier Anund­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les hva Per-Kristian Foss (H) mener om saken i da­gens pa­pir­ut­ga­ve.

Dagen