Frp tror det blir vanskelig å enes om bioteknologi

Fremskrittspartiet tror det blir svært krevende å få til en løsning om bioteknologi som alle de fire samarbeidspartiene kan stille seg bak.

Bioteknologimeldingen må legges fram før påske hvisStortinget skal rekke å behandle den før valget. Spørsmålet omeggdonasjon er et av temaene som volder størst hodebry.

– Jeg tror det blir vanskelig å bli enige, uansett hvor lang tid vi bruker. Da må noen gi bort deler av politikken sin, sier Frps helsepolitisk talskvinneKari Kjønaas Kjos til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mens Fremskrittspartiet og Venstre er for eggdonasjon, er KrF imot. I Høyre går debatten internt om man skal åpne for dette i Norge, men spørsmålet blir ikke avklart før partiets landsmøte i mars.

På partiledernivå

Aftenposten skisserte torsdag hvordan mulige løsninger kan se ut. Enten at partiene kommer fram til et forslag sammen eller at Høyre og Frp legger fram en stortingsmelding alene.

Det et også en mulighet at regjeringen legger fram en stortingsmelding som beskriver de ulike dilemmaene, uten at det trekkes noen konklusjoner.

Om man ikke rekker fristen, er det ventet at spørsmålene vil prege valgkampen. Det kan også få betydning for hvem KrF vil velge å samarbeide med.

HøyresTone Trøen mener det vil la seg gjøre å legge fram en melding som diskuterer hele bioteknologiloven, i stedet for at regjeringen presenterer en mer løsrevet pakke. Hun viser også til at det er press på partiene for å rekke fristen.

– Det er ingen tvil om at det forventes at det kommer en slik melding i vår. Jeg ser det som en naturlig leveranse til Stortinget, sier hun.

Saken er løftet opp til partiledernivå, men ingen av partiene kan si noe konkret om den videre framdriften. Det skal også være hyppig kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet, som arbeider med selve teksten i stortingsmeldingen.

Kjos bekrefter at Frps stortingsgruppe har gitt partilederSiv Jensen klare råd om hvordan hun bør angripe saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere stridstemaer

Bioteknologiloven inneholder en rekke spørsmål som partiene er uenige om. Assistert befruktning til enslige, mitokondriedonasjon (hvor cellekjernen fra morens eggcelle settes inn i et kjerneløst egg donert fra en annen kvinne), bruk av blodprøven NIPT for å påvise kromosomavvik somDowns-syndrom og crisp-teknologien med mulighet for å klippe i genmateriale, er eksempler.

IfølgeVårt Land er det gjennomført et arbeid for å finsjekke hvor partiene står i nærmest alle sakene på bioteknologifeltet. Sentrale folk i Høyre og KrF står bak arbeidet, skriver avisen. Målet er å få avtalt former for enighet før arbeidet gjøres ferdig.