Frp-topper mot homo-adopsjon

11 av 16 fylkestopper i Fremskrittspartiet sier nei til homofil adopsjon og assistert befruktning for lesbiske.

Det viser en rund­spør­ring Dagen har gjort blant Frem­skritts­par­ti­ets første­kan­di­da­ter på stor­tings­lis­te­ne. Par­ti­ets lands­møte ved­tok søn­dag å fri­stil­le sine med­lem­mer når det gjel­der ho­mo­fil adop­sjon, «ek­te­skaps­lo­vens inn­ret­ning» og as­sis­tert be­frukt­ning for les­bis­ke.

Ni første­kan­di­da­ter er mot aktiv døds­hjelp, to er usik­re, mens fire per­soner er for.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sam­ti­dig støt­ter tolv av Frps topp­kan­di­da­ter abort­lo­ven, og tre er usik­re.

Der­som sa­ke­ne skul­le komme opp i Stor­tin­get, lar Frem­skritts­par­ti­et re­pre­sen­tan­te­ne stem­me etter sin egen over­be­vis­ning.

- En hel­gar­de­ring

Valg­fors­ker An­ders Todal Jens­sen ved NTNU mener at fri­stil­lin­gen av med­lem­me­ne tåke­leg­ger par­ti­ets pro­fil.

- Det er all­tid en hel­gar­de­ring å fri­stil­le stor­tings­re­pre­sen­tan­te­ne. Det betyr at de som stem­mer ikke vet hva de får eller hva par­ti­et mener, sier Jens­sen.

- Det betyr at de i prak­sis for­and­rer sin egen rolle fra å være ty­de­lig po­si­sjo­nert til å bli uty­de­lig. I disse sa­ke­ne har de gått fra en ty­de­lig verdi­pro­fil til en uty­de­lig pro­fil, fort­set­ter han.

Kon­flikt­fyl­te tema

Det er de fem­ten første­kan­di­da­te­ne Dagen har snak­ket med, ueni­ge i.

- Det er vik­tig at vi gir rom for at det er ulik opp­fat­ning i Frp i verdi­spørs­mål som om­hand­ler sterk per­son­lig over­be­vis­ning, sier An­ders Anund­sen, stor­tings­re­pre­sen­tant og første­kan­di­dat for Vest­fold.

- Ville Frp mis­tet med­lem­mer der­som par­ti­et tok po­li­tis­ke stand­punkt i disse verdi­sa­ke­ne?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det tror jeg ikke, men det ville skapt kon­flik­ter på et plan som vi ikke er vant til i Frp. Denne måten å tenke på i verdi­spørs­mål har en lang his­to­rie i par­ti­et der vi re­spek­te­rer at vi er ulike og i denne typen spørs­mål har ulikt hjer­te, sier Anund­sen.

At fri­stil­lin­gen i en­kelt­sa­ker gjør det uklart for vel­ger­ne hvil­ken po­li­tikk de stem­mer på, av­vi­ser alle po­li­ti­ker­ne.

- I valg­kam­pen skal vel­ger­ne i Nord-Trøn­de­lag få klar be­skjed om hvor jeg står i verdi­spørs­mål, sier fyl­kets første­kan­di­dat Ro­bert Eriks­son. Selv sier han nei til adop­sjon og as­sis­tert be­frukt­ning for ho­mo­fi­le og les­bis­ke.

God­tar ho­mo­ek­te­skap

Ni av første­kan­di­da­te­ne mener at kam­pen mot ek­te­skaps­lo­ven er kjørt, mens seks per­soner vil ta re­ver­se­re loven.

- Ek­te­ska­pet skal være for­be­holdt mann og kvin­ne, sier Ha­rald Tom Nesvik fra Møre og Roms­dal.

- Men den er så godt inn­ar­bei­det at den tror jeg er det er håp­løst å re­ver­se­re, sier Bård Hoks­rud fra Tele­mark.

Flere av topp­kan­di­da­te­ne viser til sin krist­ne tro som bak­grunn for at de inn­tar verdi­kon­ser­va­ti­ve stand­punk­ter.

- Når du kom­mer fra bede­hus­mil­jø­et på Vest­lan­det set­ter det sine spor, sier Gjermund Hage­sæt­her fra Horda­land Frp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det ville blitt utro­lig vans­ke­lig for meg å stå i valg­kam­pen og være nødt til å gå for et for­slag om ho­mo­fil adop­sjon eller kuns­tig be­frukt­ning for les­bis­ke, sier In­ge­bjørg God­ske­sen fra Aust-Ag­der.

Vans­ke­lig de­batt

Fler­tal­let av kan­di­da­te­ne Dagen har snak­ket med er mot aktiv døds­hjelp. Men de un­der­stre­ker at dette er en vans­ke­lig sak som vek­ker mange fø­lel­ser hos folk.

- Jeg har selv kjent døds­sju­ke per­soner som har levd i et smerte­hel­ve­te, unn­skyld ut­tryk­ket, der livet bare blir for­len­get med noen uker og kan­skje må­ne­der med store li­del­ser, sier Mor­ten Jo­han­sen fra Opp­land fylke.

- Har du ved dine fulle fem be­stemt at dette orker du ikke len­ger, så skal du få be­stem­me over ditt eget liv, ikke sta­ten, sier han.

I pa­pir­ut­ga­ven av Dagen kan du lese hva Frps første­kan­di­da­ter i 15 fyl­ker mener om verdi­spørs­må­le­ne

Dette vedtok Frps landsmøte

Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen vedtok et nytt partiprogram. Her er noen av vedtakene:

* Stortinget kan tvinge kommuner til å slå seg sammen.

* Åpner for å reforhandle EØS-avtalen.

* Freder sykelønnsordningen.

* Svekker arbeidsmiljøloven. Bedriftene skal få større mulighet til å ansette folk midlertidig.

* NRK privatiseres og aksjene selges.

* Vannscootere skal bli tillatt.

* Nei til heldagsskole. Kompetanseløft for lærerne.

* Kan vurdere å utbygge enkelte vassdrag som i dag er vernet.

* Fjerne krav om 15 prosents egenkapital for boliglån.

* Verneplikt for alle norske statsborgere, også kvinner.

* Snarest konsekvensutrede olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Troms.

* Anerkjenner klimaendringer, men det «hersker stor usikkerhet» rundt årsakene til klimaendringene.

Kilde: NTB og Aftenposten.