Frp tok opp ikke-vestlig innvandring i Stortinget

Siv Jensen vil belyse kostnader og integreringspolitikk.

Frp-le­der Siv Jen­sen var kri­tisk til ut­gif­te­ne ved ikke-vest­lig inn­vand­ring da stats­mi­nis­te­ren møtte i spørre­ti­men i Stor­tin­get.

Høyre, KrF og Venst­re fulg­te opp med ulike inn­falls­vink­ler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jen­sen viste til en SSB-rap­port om økte ut­gif­ter knyt­tet til ikke-vest­lig inn­vand­ring, og ville ha stats­mi­nis­ter Jens Stol­ten­berg (Ap) til å svare på om han vil stram­me inn inn­vand­rings­po­li­tik­ken.

- Hvis den ikke-vest­li­ge inn­vand­rin­gen fort­set­ter i samme tempo som de siste fem årene, så vil de to­ta­le kost­na­de­ne bli 4.100 mil­li­ar­der kro­ner. Det til­sva­rer hele olje­fon­det og ver­di­en av Stat­oils ak­sjer til sam­men. Og det for­ut­set­ter også en 100 pro­sent vel­lyk­ket in­te­gre­ring, noe den de­fi­ni­tivt ikke er, sa Jen­sen.

Andre vink­ler

De mu­li­ge re­gje­rings­part­ner­ne Høyre, KrF og Venst­re fulg­te opp med spørs­mål om samme tema, men uten de samme inn­vand­rings­kri­tis­ke vink­ler.

- Skal vi tro den SSB-rap­por­ten er vi ulønn­som­me alle mann. Slike rap­por­ter må tas med en klype salt, sa KrFs par­la­men­ta­ris­ke leder Hans Olav Syv­er­sen.

Han spur­te om mu­lig­he­ten for over­gangs­reg­ler når Kroa­tia blir EU-med­lem.

Venst­re-le­der Trine Skei Gran­de gikk enda et hakk len­ger og tok di­rek­te av­stand fra Jen­sens vin­kel:

- Jeg synes spørs­måls­stil­ler har et un­der­lig ut­gangs­punkt, nem­lig at ut­len­din­ger kos­ter Norge mye uan­sett. Det er jo ikke na­sjo­na­li­te­ten eller hud­far­gen som av­gjør, men om ved­kom­men­de job­ber, sa hun.

Hun spur­te om in­te­gre­rings­po­li­tik­ken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høy­res Bent Høie var mest opp­tatt av trygd og re­ha­bi­li­te­ring:

- Hva gjør vi med at mange i Norge kan og vil, men li­ke­vel ikke får mu­lig­he­ten til å jobbe, spur­te han.

Jobbe len­ger og mer

Stol­ten­berg av­vis­te at det er ak­tu­elt å be­gren­se inn­vand­rin­gen. Løs­nin­gen er å få flere til å jobbe mer og len­ger. Han be­grun­net det med at ho­ved­de­len av inn­vand­rin­gen kom­mer som en følge av EØS-av­ta­len og prin­sip­pet om et fritt ar­beids­mar­ked.

- På kort sikt har dette vært lønn­somt. De kom­mer hit fordi nors­ke be­drif­ter øns­ker å gi dem jobb. Men på lang sikt vil det på­fø­re oss ut­gif­ter. Dette frem­går også av per­spek­tiv­mel­din­gen, som sier at vi be­ta­ler inn mind­re i skatt enn vi tar ut i so­sia­le ytel­ser. Der­for er vi nødt til å gjøre noe med ar­beids­til­bøye­lig­he­ten og få flere til å jobbe mer og len­ger, svar­te Stol­ten­berg.