Frp mister velgere til Høyre

Hele 20 prosent av velgere som stemte Frp i 2009, sier nå at de vil stemme Høyre ved høstens stortingsvalg.

Bare to pro­sent av Høy­re-vel­ger­ne fra 2009 sier de vil stem­me Frp.

Det viser en me­nings­må­ling Nor­fak­ta har ut­ført for avi­se­ne Na­tio­nen og Klasse­kam­pen. På må­lin­gen har frem­de­les de to par­ti­ene fler­tall på Stor­tin­get med 87 man­da­ter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

MensHøyre san­ker støt­te fra 30,7 pro­sent av vel­ger­ne, fårFrp støt­te fra 17,8 pro­sent.

Men tal­le­ne fra må­lin­gen er ikke egnet til å skape jubel på parti­kon­to­ret til Frp foran lands­mø­tet på Gar­der­moen i slut­ten av må­ne­den.

- Det skal godt gjø­res for Frp å få samme re­sul­tat som ved for­ri­ge stor­tings­valg, sier pro­fes­sor ved Uni­ver­si­te­tet i Ber­gen, Frank Aare­brot.

I 2009 fikk par­ti­et hele 22,1 pro­sents opp­slut­ning, men falt til bare 11,4 pro­sent ved kom­mu­ne- og fyl­kes­ting­val­get to år se­ne­re. I samme pe­rio­de voks­te Høyre med 10,8 pro­sent til en opp­slut­ning på 28 pro­sent.

Nest­le­der i Frp, Per Sand­berg, sier til avi­sen at må­lin­ger viser mye ulikt når det gjel­der lo­ja­li­tet og be­ve­gel­se mel­lom par­ti­ene, og at bare valg­re­sul­ta­tet betyr noe. Han inn­røm­mer at par­ti­et har «lånt» noen vel­ge­re til Høyre, men mener at Frp også har mu­lig­het til å ta vel­ge­re fra par­ti­er som Ap og Sp, og ikke minst hjemme­sit­ter­ne.

- Der har vi et enormt po­ten­si­al, sier Sand­berg.