Frp kritiserer julekonsert-nekt i Arendal

Nå blander toppolitikere seg inn i Arendal kommunes nei til religiøs bruk av høytalere.

-------

Lørdag skrev Dagen om at Arendal kommune nekter Filadelfia i Arendal åbruke lydforsterker under julekonsert i sentrum.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Menigheten har valgt å heller holde konserten i egne lokaler, men mener seg forskjellsbehandlet av kommunen.

Det var kulturenheten som avslo søknaden i høst. Kommunen avviste i Dagenlørdag at de dermed nekter kristne plass i byens sentrum.

– Men vi innfører forbud mot bruk av høyttalere på to steder i sentrum av hensyn til butikkene, sa Frank Kvarstein.

Overtramp

Forrige uke var også saken oppe i komité for kultur, miljø og næring. I forbindelse med en rapport fra arrangementskontoret vedtok komiteen å ikke tillate «lydforsterkning til religiøs forkynnelse eller virksomhet på Kanalplassen eller Sam Eydes Plass».Agderposten var først ut med omtale av saken.

Stortingsrepresentant Godskesen mener at vedtaket er «et stort overtramp mot ytringsfriheten». Etter egen erfaring fra kulturkomiteen i bystyret i Arendal, mener Godskesen at komiteen ikke har beslutningskraft i en slik sak.

– Å ha politisk «agitasjon» i Arendal er jo tydeligvis lov, bare se på Arendalsuka. Annen form for musikk er også lov. Da tenker jeg - hva er det som skjer i Arendal når politikerne prøver å bestemme slikt? Det er helt uhørt, mener hun.

Julesanger

Denne uken skal saken opp i både formannskapsmøtet onsdag og bystyret torsdag. Godskesen håper at bystyret vil endre mening. Lokalt har også Frps gruppeleder, Anders Kylland, reagert på vedtaket.

Han hevder at saksgangen har vært rotete og at komiteen gikk utover sitt mandat forrige uke. Først må administrasjonen legge frem en egen sak, sier han til Agderposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi kan ikke ha det slik at det er forbudt å synge julesanger i sentrum for åpen mikrofon, derfor er vi nødt til å ta opp saken. Så lenge den ikke er behandlet i partigruppen, er det ikke mulig å forutsi hvordan det går, men det er ulikt syn på saken i partiet, sier Kylland til Dagen.

Høyres stortingsrepresentant fra Aust-Agder, Svein Harberg, vil ikke legge seg opp i hvordan Arendal regulerer lydbruk i åpne rom.

– Men jeg forutsetter at de har et reglement som ikke er diskriminerende på noen måte, sier Harberg.

Frykt for tro

KrFs stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad er derimot engasjert i saken. «Nå må bystyrepolitikerene tenke seg om en gang til!» skriver han (KrF) på sin Facebook-side.

– Jeg er sterkt uenig med vedtaket. Jeg mener at Arendal, som har en visjon om å være en raus by, bør likebehandle slike arrangementer. En julekonsert bør være uproblematisk å gjennomføre, selv om det er forkynnelse, sier Ropstad til Dagen.

Han er glad for at det blir debatt om det prinsipielle i saken, og håper at bystyret snur. Ropstad mener høytaler-nekten viser en frykt for tro som del av det offentlige rom, og viser til sakene om ta ned kors fra asylmottak og at Oslo byråd foreslo å fjerne sykehjemsprestene.

– Denne saken vitner om at man famler litt med hvordan man skal møte ulike religioner fordi en er utrygg, eller snakker om en nøytralitet som ikke finnes, sier KrF-politikeren.

Reservasjonsrett

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant fra Aust-Agder,Freddy de Ruiter, registrerer at komiteen var nesten enstemmig i sitt vedtak forrige uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg regner med at de har hatt en skikkelig grundig vurdering, sier de Ruiter.

Han mener dette er en vanskelig sak om der man i utgangspunktet må strekke seg langt for ytringsfriheten og religionsfriheten.

– På den andre siden skal det være lov for andre mennesker å reservere seg mot det en kan oppleve som kanskje litt pågåenhet fra enkelte grupper, om det er religiøse aktører av ulik karakter, eller andre, sier de Ruiter.

Han har forståelse for at folk ønsker å gå rundt i Arendal sentrum i førjulstida uten å måtte bli «tvunget» til å høre på religiøse ytringer.

– De som ikke synes det er så kjekt, skal ikke føle at de får det trykket nedover hodet. Det er det denne debatten går på. Det handler ikke om å fjerne julebudskapet eller noe liknende, sier Ap-politikeren.
 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.