Frp hudflettet for bistandskutt

Fremskrittspartiets alternative budsjett blir fordømt fra alle hold for sine kraftige kutt på 10 milliarder i Norges bistand til verdens fattigste land.

Debatten om Utenriksdepartementets budsjett i Stortinget onsdag dreide seg i all hovedsak om bistand, og ikke så mye om nordområder, Russland, Afghanistan og NATO. Bakteppet var Frps alternative budsjett, der det foreslås et oppsiktsvekkende kutt på 10 milliarder kroner.

KrF-leder Dagfinn Høybråten mente at Frps forslag i praksis er en rasering av norsk utviklingshjelp.

? Dette er et parti som gir mer til de rike og minst til de fattige. Og det på et tidspunkt da behovet for internasjonal solidaritet aldri har vært større, sa Høybråten. Han betegnet det som svært skuffende at også Høyre kutter med 1,5 milliarder kroner og dermed setter utviklingshjelpen ti år tilbake.

? Høyre beveger seg bort fra sentrum og bort fra Kristelig Folkeparti, sa Høybråten.

Støre hardt ut
Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) fortsatte stormløpet mot Frp og uttrykte bekymring for at Høyre fjerner seg fra målsettingen om utviklingshjelp på 1 prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI). Høyre går fra 0,97 til 0,9 ? kanskje ikke på mye, men ifølge Støre et helt feil signal å sende FN og de fattige mottakerlandene når rikdommen bare vokser i Norge.

? Frp har en grunnleggende annen tilnærming enn de andre partiene. På det området av utenrikspolitikken som UD har med å gjøre, er det snakk om en halvering av mange poster. Dette er ikke i overensstemmelse med Norges rolle som fredsnasjon, sa Støre.

? Høyre og Frp er på en annen kurs. Det er beklagelig å se at Høyre er tilbake der de var før regjeringsdeltakelsen i 2001, fortsatt utenriksministeren. Han la til at Frp også lider av mangel på kunnskap når partiet påstår at bistand ikke nytter.

Hovedargumentet til Frps utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund er at mange tiårs bistand ikke har gitt en ønskede effekt, og at Norge må revurdere hele utviklingsstrategien.

Sitte stille
? Hva betyr det? spurte utviklingsminister Erik Solheim.
? Skal vi sitte stille og bare se på hva som skjer rundt oss, for så å gjøre vårt beste for å beskytte egne interesser? Denne debatten viser at regjeringspartiene samt Venstre og KrF står steilt mot Frp og et Høyre som er i full fart på vei fra den ene leiren til den andre, sa Solheim.

Høyre-leder Erna Solberg grep fatt i den uttrykte «uroen» om at Høyre skal ende opp som Frp i utviklingspolitikken. Hun mener det er viktigere å finne de grep som virker, enn å henge seg opp i en prosentsats.

? Vi er mer opptatt av at bistanden virker, enn at den er på 1 prosent, 1,5 prosent eller 0,85 prosent. Når handelsforhandlingene i WTO er gått i stå, må Norge bidra til å få fart i handelen. De siste 20 årene har vist at økonomisk vekst sikres best gjennom markedsadgang, sa Høyres leder.

NTB