Frp-ere flest vil stenge baren tidligere

Folkelige protestaksjoner mot kutt i skjenketidene til tross: Folk flest, inkludert et flertall av Frps velgere, ønsker at utestedene skal stenge tidligere. Debatt: Når synes du at barene skal stenge?

Det viser en fersk undersøkelse som er foretatt av Synovate/ MMI for Rusfeltets samarbeidsorgan Actis.

Meningsmålingen, som er foretatt i mai, viser at 56 prosent av befolkningen synes det er for mye fyll i Norge, og at 6 av 10 mener utestedene bør stenge alkoholserveringen kl. 2, én time tidligere enn loven tillater i dag.

Undersøkelsen viser at selv blant velgerne til Norges mest alkoholliberale parti - Frp - så ønsker et flertall at utestedene skal stenge senest kl. 2, og enda tidligere i boligstrøk.

Frp vil stramme inn

- Dette er veldig oppsiktsvekkende, og kommer nok som en overraskelse på Frp-politikerne sentralt, som ønsker fullt frislipp både på stengetider og avgifter. Dette innebærer at partiet har kommet i uttakt med sine egne velgere, mener Anne-Karin Kolstad, generalsekretær i Actis.

I Frp tar man imidlertid ikke tallene i undersøkelsen for god fisk. Alkoholpolitisk talsmann Harald Tom Nesvik mener spørsmålene er tendensiøst stilt, og at en annen spørsmålsformulering kunne gitt et helt annet resultat.

- Dette stemmer heller ikke med de signalene jeg har fått, sier Nesvik til NTB.

Han understreker samtidig at det finnes avholdsfolk og andre blant partiets velgere som ikke er enig i Frps alkoholpolitikk, uten at det betyr at parti og velgere er i utakt.

- Vi lever godt med den uenigheten. Og Frps politikk er helt klar. Dette handler om enkeltmenneskets frihet og rett til selv å bestemme når man skal gå hjem, sier Nesvik.

Kommunene kutter

Samtidig viser en gjennomgang Actis har gjort av landets 50 største kommuner, at nærmere halvparten av dem i løpet av våren har vedtatt eller trolig kommer til å vedta kutt i skjenketidene, også en rekke kommuner styrt av Frp og Høyre.
- For bare tre-fire år siden ville det vært helt utenkelig. Dette betyr at kommunepolitikerne har tatt innover seg bekymringen fra politiet, helsevesenet og fra befolkningen selv, og de ønsker å verne innbyggerne sine, sier Kolstad.

De varslede innskrenkningene har ført til en rekke spontante protestaksjoner, blant annet på nettstedet Facebook, og i de ulike lokalavisene. Kolstad sier Actis synes det er godt nå å ha fått tall som viser at det faktisk ikke er slik at folk flest vil ha sen skjenketid, slik disse aksjonene kan gi inntrykk av.

- I befolkningen finnes det et taust flertall som har blitt oversett av flere partier, sier hun.

Kolstad tror tallene reflekterer en økende uro og frustrasjon i befolkningen, etter flere tiår med liberalisering av alkoholpolitikken.

- Dette toppet seg etter 2003, da alkoholloven ble revidert og kommunene fikk større ansvar. Det førte til at åpningstidene på utstedene ble utvidet og at tilgjengeligheten på alkohol ble mye større. På samme tid så vi tydelig hvordan fylla og volden økte, spesielt i de store byene, sier hun.

Ifølge undersøkelser fra Statens Institutt for rusmiddelforskning (Sirus) føler nå 1,5 millioner nordmenn seg negativt berørt av andres fyll, og ifølge politiet er 60-70 prosent av all vold i byene nå knyttet til utesteder. (©NTB)