Frontalangrep på usunn trosutøvelse

Anders Torp vil at religiøse og politiske ledere skal ta et tydelig oppgjør med usunn religiøsitet og beskytte barn mot det han selv opplevde i oppveksten. I boka «Jesussoldaten» får faren Jan-Aage Torp knallhard kritikk.

PS: Artikkelen du nå leser, er en sterkt forkortet utgave av saken som står på trykk i avisen Dagen 16. mars. Avisen kan kjøpes digitalt her (søk deg fram til riktig utgave).

 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tortur og angst

«Jesussoldaten. Gutten som skulle vinne landet for Gud» starter med hvordan han blir behandlet på en sommerleir for barn og ungdom i regi av den danske menigheten Faderhuset. De skal trenes opp til å håndtere endetiden og alle dens prøvelser. Det medfører opplevelser som dels virker verre enn den såkalte helvetesuka i militæret.

Anders er 17 år. På en dansk strand blir han kommandert ut i vannet og dukket under flere ganger, helt til han tror han skal drukne. Oppe på land igjen blir han beordret til å stappe sand i munnen og spise den. Selv om han brekker seg og holder på å bli kvalt, fortsetter seansen. Det er som tortur.

Kontrasten er stor til coveret på boka. Der sitter Anders som 8-9-åring på en sandstrand en flott sommerdag. Men det er idyll bare på overflaten.

Boka fortsetter med skrekkinngytende beretninger om demonutdrivelser, om åndelig krigføring og barne- og tenår med stadig helvetesangst.

Sammen med forfatter og journalist Tonje Egedius har han skrevet en knyttneve av en bok. Den vil vekke oppsikt og har allerede gjort det.

Møte med far

Anders Torp ønsker en omfattende offentlig debatt om det han tar opp. Han er også klar til å delta i ordskiftene.

Første smak av dette fikk han tirsdag morgen i TV 2s God morgen Norge-sending. Der møtte han sin far, Jan-Aage Torp, for første gang på over to år.

De satt side om side ved kanalens «frokostbord», sammen med medforfatter Egedius. Den korte samtalen forløp ryddig, men frontene var tydelige og avstanden stor – selv om de var i samme rom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Far og sønn er ikke helt enige hverken om forhistorien eller tolkningen av den, men Jan-Aage Torp har blant annet sterkt beklaget at sønnen deltok på sommerleiren i Danmark.

Sunt og usunt

Dagen har møtt Anders Torp i forbindelse med utgivelsen av boken. Det følgende er et utdrag fra et lengre intervju som kommer på trykk i Dagens papirutgave.

– Hva ønsker du å oppnå med boka?

– Jeg ønsker flere ting. Jeg ønsker selvfølgelig at andre barn ikke skal oppleve det jeg har opplevd, og så ønsker jeg at religiøse ledere skal ta et tydelig standpunkt til hva som er sunn og usunn trosutfoldelse, sier Anders Torp som i dag er kommunikasjonssjef i Hjelpekilden, en organisasjon som «yter hjelp og støtte til mennesker i problematiske religiøse bruddprosesser».

– Bryter barnekonvensjonen

– Jeg vil at religiøse og politiske ledere skal debattere dette og komme til enighet for å få til at religion praktiseres på en måte som er sunn og ikke bryter med FNs barnekonvensjon og med Menneskerettighetserklæringen.

– For det skjer i dag?

– Ja, helt klart.

Anders Torp mener han selv har hatt en oppvekst der rettighetene hans ble brutt, men han retter ikke sitt skyts mot alle trossamfunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er store kontraster mellom kirkesamfunnene og veldig individuelt fra menighet til menighet og fra familie til familie, understreker han.

Tungetale

– Du beskriver ganske presist hvordan en del karismatiske møter på 1990-tallet og utover artet seg. Kan du med hånden på hjertet si at alt sammen, fra ende til annen, var fake? Var ikke tungetalen og helbredelsene ekte?

– Jeg tror jo at de som praktiserer den typen karismatikk, tror på det selv. Subjektivt er det ekte for dem. Jeg kan ikke mene noe om andres subjektive oppfatning. Jeg trodde jo også på dette, men har gått bort fra det. Jeg tror ikke på det for egen del i dag, sier Anders Torp.

Samtidig viser han til mennesker som har en annen oppfatning enn han selv har og som han fullt ut respekterer.

– Jeg møtte nylig en prest som tror på og praktiserer tungetale. Jeg ser på ham som en sunn person. Du må ikke være et dårlig menneske eller usunn selv om du praktiserer tungetale.

27-åringen har sterke erfaringer fra barne- og ungdomsårene. Nå tar han et kraftig oppgjør ikke bare med sin religiøse oppvekst, men også med sin far, pastor Jan-Aage Torp. Moren, Ann-Christin, går imidlertid klar av det meste av kritikken.

Anders Torp legger til at han alltid har sett en stor forskjell på den trosforkynnelsen hans mor har stått for - og den faren Jan-Aage Torp har representert. Han oppfatter morens tro som mye mer moderat og sunn.

Symptomatisk nok har han et godt forhold til henne og mye kontakt. Slik er det ikke med faren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gjennom intervjuet omtaler han foreldrene som henholdsvis «mamma» og «Jan-Aage».

Etter avtale med Jan-Aage Torp vil han slippe til i et eget intervju med Dagen i slutten av uka.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.