Frisør sammenligner hijab med IS-flagg

Frisør Merete Hodne på Bryne håper lagmannsretten vil frikjenne henne i den såkalte hijab-saken. Da ankeforhandlingene startet tirsdag, sto hun fast på at hun ser hijab som et politisk symbol.

Hodne ble i september i fjor dømt for diskriminering etter å ha nektet hijabkledde Malika Bayan adgang til frisørsalongen hun driver på Bryne. Jæren tingrett besluttet at Hodne skal betale 10.000 kroner i bot og 5.000 kroner i sakskostnader, og hun valgte å anke saken til lagmannsretten.

Frisøren har uttalt at hun ønsker å kvitte seg med islamkritiker-stempelet hun føler hun fikk gjennom tingrettsdommen. Da ankesaken startet i Gulating lagmannsrett i Stavanger, beskrev hun seg selv som muhammedanerkritiker, og hun hevdet fortsatt at det ikke var religiøse grunner til at hun nektet å ta imot Bayan som kunde i oktober 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– For meg er hijab det samme som et IS-flagg. Hijab er et politisk symbol. En kan i utgangspunktet ikke vite om personen under er muhammedaner eller om det er noen som tror at det er Gud som har bestemt at den skal gå med dette plagget, sa Hodne blant annet, ifølgeStavanger Aftenblad.

Provokasjon?

Siden saken gikk for tingretten har forsvaret fått på plass et nytt vitne de håper kan kaste lys over en mulig provokasjon i saken. Vitnet, en mann fra Time kommune på Jæren, skal ha overhørt Malika Bayan få instruksjoner om å oppsøke Hodnes frisørsalong.

– I Bryne sentrum sto det fem-seks stykker, og jeg overhørte at de sa at «nå skal du gjøre sånn og sånn og gå opp til Hodne». Slik jeg forsto det, planla de det der og da, forklarte vitnet.

Mannen forklarte at han først ble klar over hva han hadde overhørt da han leste om saken i avisen. Han sa videre at det var en høy mann med skjegg som ga Bayan instruksjonene.

Bayan avviste mannens påstander kontant da hun forklarte seg i lagmannsretten. Hun hevder besøket hos Hodne slett ikke var planlagt.

– At en voksen mann kan sitte her og si noe slikt er tull. Vi var ikke der han sier at han skal ha sett oss. Og den eneste mannen jeg omgås er uansett min eksmann, og han er verken høy eller har skjegg, sa Bayan.

Ønsker avklaring

Forsvarer Linda Ellefsen Eide har uttrykt håp om at lagmannsretten vil foreta en grundig drøftelse av om hijab virkelig er et religiøst plagg, noe hun mener tingretten ikke gjorde.

– Det er viktig å få avklart hva som er religion, sier advokaten til Stavanger Aftenblad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bayan hevdet i retten at det er religiøse årsaker til at hun bruker hijab. Hun konverterte til islam i 2011, men begynte først å bruke hijab tre år senere.

– Det tok en stund før jeg tok på hijaben. I løpet av dagen tenker du ikke så mye på Gud, men hijaben er en påminnelse om hvordan jeg skal oppføre meg og opptre blant andre folk. Jeg ville bli gjenkjent som muslim, sa Bayan ifølgeJærbladet.

Tydelig tingrettsdom

Tingretten var i sin dom ikke i tvil om at Hodne diskriminerte Bayan ved å vise henne vekk fra salongen fordi hun er muslim. Tingretten fant heller ingen momenter som kunne tillegges vekt i formildende retning, og boten var høyere enn det aktor hadde lagt ned påstand om.

Hele tirsdag er satt av til ankeforhandlingene i Gulating lagmannsrett.

Les også:

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.