Frislipp kan skade kristne privatskoler

Fri etablering av privatskoler under Bondevik-regjeringen kastet skygger over kristne skoler. Det håper Kristne Friskolers Forbund å unngå når den blå regjeringen legger fram en ny lov.

Ge­ne­ral­sek­re­tær i Krist­ne Fri­sko­ler For­bund, Tor­geir Flate­by, sier at for­bun­det har ven­tet på en ny lov og de set­ter pris på ini­tia­ti­vet.

- Bon­de­vik-re­gje­rin­gen gikk for langt under stats­råd Cle­met med et frislepp som vi mener at vi ikke var tjent med. Re­gje­rin­gen sig­na­li­se­rer at de ikke vil gjen­ta den fei­len, men de sier ikke hvor­dan de vil gjøre det, på­pe­ker Flate­by over­for Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han leg­ger til at KFF ikke er pa­ra­te til å kri­ti­se­re et lov­for­slag nå, men at de mener at de­par­te­men­tet kan ut­vi­de for­må­le­ne, men ikke lage noe fri­slipp.

Mid­ler­ti­dig ord­ning

Fre­dag send­te kunn­skaps­mi­nis­ter Tor­bjørn Røe Isak­sen(H) ut et hø­rings­for­slag om en mid­ler­ti­dig ord­ning mens de­par­te­men­tet ar­bei­der med en ny lov.

For­sla­get går ut på å gi dis­pen­sa­sjon fra kra­vet om at pri­vat­sko­ler må ha et re­li­giøst eller al­ter­na­tivt pe­da­go­gisk grunn­lag for å få god­kjen­ning.

- Dis­pen­sa­sjons­mu­lig­he­ten vil gi oss vik­ti­ge er­fa­rin­ger som vi tar med i det vi­de­re ar­bei­det med den nye fri­skole­lova, seier kunn­skaps­mi­nis­ter Røe Isak­sen.

- Jeg opp­fat­ter dette som en helt mid­ler­ti­dig, fore­lø­pig inn­skren­king. Det er det som står at der, og dette vil bli gjort gjel­den­de i vel­dig få til­fel­ler. Det er ikke vi uenig i, på­pe­ker Flate­by, som altså er spent på hva som kom­mer i lov­for­sla­get se­ne­re.

Han viser til at den nye re­gje­rin­gen er på linje med KFF når det gjel­der mot­stand mot kom­mer­si­el­le sko­ler og er for­nøyd med det.

Stor uro

- Det ble vel­dig, vel­dig mye uro rundt fri­sko­le­ne etter fri­slip­pet under Cle­met. Det hand­let om Bau­er-sko­le­ne, Aka­de­mi­et og So­nans.

- Det gjor­de at det ble stilt spørs­måls­tegn ved mange andre av de pri­va­te sko­le­ne. Da snak­ker vi også om de krist­ne sko­le­ne, på­pe­ker Flate­by.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han leg­ger til at flere sko­ler ble tatt for mis­lig­he­ter, sær­lig Bau­er-sko­le­ne. I den se­ne­re tid er syv av Aka­me­di­et-sko­le­ne mis­tenkt for mis­lig­he­ter.

- Jeg er ikke sik­ker på at de siste sa­ke­ne er retts­kraf­ti­ge ennå. Men alle mis­lig­he­te­ne ved de kom­mer­si­el­le sko­le­ne har kas­tet skyg­ger også over de krist­ne sko­le­ne.

- Vi øns­ker flere pri­va­te sko­ler, men vi øns­ker sko­ler som øns­ker å være gode sko­ler og som ikke øns­ker å ut­nyt­te sys­te­met for å få pro­fitt ut av det.

- Vi øns­ker ikke en lov­giv­ning som opp­ford­rer slike som har øko­no­mis­ke in­ter­es­ser først og fremst, til å drive sko­ler. Da tror vi ikke det blir kva­li­tets­sko­ler.

- Vi vil ha åp­ning for de ide­el­le dri­ver­ne, de krist­ne og de al­ter­na­ti­ve pe­da­go­gis­ke, un­der­stre­ker Tor­geir Flate­by.

Gode ideer vel­kom­men

Røe Isak­sen øns­ker å slip­pe til ak­tø­rer som har ideer til ny­ut­vik­ling av norsk skole slik at de slip­per å måtte vente til ar­bei­det med den nye lova er fer­dig.

Ek­semp­ler på slike sko­ler kan være real­fags­gym­nas og noen yr­kes­fags­sko­ler.

DAGEN