Friskole reddet av gode søkertall

Den kristne friskolen KVS-Bygland har tapt millioner på lave elevtall. Nå har den årelange nedgangstrenden snudd.

– Det er utrolig gledelig for både ansatte og elever at tallene har snudd etter noen magre år. Men det er ikke garantert at alle som har fått skoleplass, takker ja, sier inspektørTor Inge Askeland vedKVS-Bygland til sambåndet.no.

DenImF-eide kristne videregående skolen KVS-Bygland i Setesdal har kapasitet til 125 elever og har sendt ut tilbud om skoleplass til 110 elever.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Av disse var det 80-90 elever som hadde KVS-Bygland som førsteprioritet. Det er cirka 20 søkere til idrettsfag.

– Det betyr at vi kan drive videre. Hvis vi hadde fortsatt nedgangstrenden, hadde det vært vanskelig å fortsette driften, sier Askeland.

Nedleggingsspøkelset

I 2013 opplevde den relativt lille skolen å få bare 64 elever, som allerede da har måttet kutte i antall stillinger med et inntektstap på nesten to millioner kroner.

Hver elev gir skolen en statsstøtte på mellom 120 000 og 150 000 kroner, i tillegg kommer inntektstap fra internatutleie.

– Bygland er et eksempel på en skole som er relativt liten og som har en krevende økonomi etter en lang etableringsfase. På videregående nivå er jo tilskuddet direkte koblet til antall elever.

– Flere elever er derfor særlig kjærkommet på denne skolen, sier generalsekretærJan Erik Sundby iKristne Friskolers Forbund (KFF) til KPK.

Momskrav

På toppen av det hele har KVS-Bygland mottatt rettskraftig krav om tilbakebetaling av momskompensasjon på internatdrift.Skattemydighetene krever tilbakebetalt 606.000 kroner for 2014 og halve 2015.

Opprettholdes kravet om at det ikke skal gis mva-kompensasjon for internatdrift, kan det bli en tøff utfordring for flere internatskoler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi håper jo at denne saken kan null-stilles i løpet av året. Det gjelder både den type krav som Bygland nå har hengende over seg og at det fortsatt kan kreves kompensasjon. Da vil Bygland ha gode muligheter for bedret økonomi med et økende elevtall, sier Sundby.

God søkertilgang

– Hvordan er søkertallene på de fleste kristne friskolene i år?

– Vi har inntrykk av at de aller fleste både på grunnskole og videregående nivå, er godt fornøyd med søkertilgangen. Vi tror de fleste skoler vil takle også noe nedgang, men det krever at man også tilpasser sine kostnader, sier Sundby.

Han sier at en eller to grunnskoler står i fare for å miste godkjenningen på grunn av at de sliter med å nå nedre grense på 15 elever eller mindre i tre år på rad.

– Jeg vil ikke gå ut med navn på konkret skole. Det er typisk for grendeskoler hvor det rett og slett ikke er barn tilbake i området til å dekke skolens behov, sier Sundby.