SYNODEMØTE: Slik så det ut sist gang Frikirken i Norge var samlet til ordinært synodemøte. I år blir det en digital utgave, og et delt arrangement.

Frikirken mister flere medlemmer enn før

Medlemstallet har vært relativt stabilt i perioden 2015-2020, men over tid er det synkende, heter det i treårsmeldingen til Frikirken som skal behandles på helgens digitale synodemøte.

Medlemstallet har gått ned fra 21.743 i 2000 til 21.338 medlemmer i 2020. Det er en reduksjon på 405 medlemmer over 20 år. Men årsrapporten peker på at det nå skjer raskere: Foreløpige tall for 2021 er 21.183 medlemmer fordelt på 88 menigheter, altså en ytterligere nedgang på 155 medlemmer.

God økonomi

Frikirkens fellesarbeid har ifølge treårsmeldingen god økonomi. Hvis man ser bort fra midler som er øremerket misjon, utviklingsfondet og presbyteriene, har kirkesamfunnet en egenkapital på vel 51,5 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det inkluderer de 15–20 millioner kronene som Synodemøtet 2014 vedtok skulle settes til side som fremtidig reserve. Synodestyret anbefales å drøfte forvaltningen av disse midlene i kommende synodeperiode.

Misjonsarbeidet har langt på vei egen økonomi og har i dag en god reserve på egenkapitalskontoen med om lag 2,3 millioner kroner ved utgangen av 2020. En testamentarisk gave fra 2017 på 2,3 millioner kroner er øremerket nye utsendinger til Midtøsten, og to nye medarbeidere starter arbeidet sitt til høsten.

De offentlige tilskuddene som Frikirken mottok i 2020, besto av 11,3 millioner kroner i statstilskudd og 2,6 millioner i Norad-midler til bistandsprosjekter i Midtøsten. Statens bidrag utgjorde 34,4 prosent av budsjettet.

Delt synodemøte

For første gang i Frikirkens 144 år lange historie blir årets syneodemøte (generalforsamling) delt i to. De ordinære årsmøtesakene som valg, regnskap og rapporter fra virksomhetens ulike deler behandles fredag og lørdag denne uken.

Innen juni neste år skal Frikirken avvikle del to av synodemøtet. Da skal kirkesamfunnets øverste organ behandle det som betegnes som «øvrige saker». Blant dem er et forslaget fra Kraftverket menighet i Oslo (Vestre Frikirke) om at en teologisk redegjørelse om homofili og likekjønnet ekteskap.

Synodemøtets del 2 skal også blant annet drøfte planene for mål og strategier for neste treårsperiode, forslag til endring i medlemsparagrafen, styring og ledelse av lokalmenigheten og endringer i forfatning, reglementer og allmenne bestemmelser.