Friis Larsen-familien får full kontroll

Oslo International Bible College er omdannet til aksjeselskap. Tidligere rektor Finn Henrik Friis Larsen eier alle aksjene sammen med sin kone.

Friis Lar­sen gikk 13. au­gust av som rek­tor ved sko­len i Lø­ren­skog og tråd­te til­syne­la­ten­de til siden. Han ble i ste­det Mis­sion & Mar­ke­ting Di­rec­tor, en still­ling opp­ret­tet på hans eget ini­tia­tiv.

Søn­nen, Simon Friis Lar­sen, over­tok umid­del­bart som rek­tor og dag­lig leder, dog uten at faren skal rap­por­te­re til sin sønn. Der­imot skal Finn Hen­rik Friis Lar­sen rap­por­te­re til sty­ret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Full kon­troll

Sty­ret er imid­ler­tid un­der­lagt ge­ne­ral­for­sam­lin­gen. Den be­står av Finn Hen­rik Friis Lar­sen samt hans kone Solveig Friis Lar­sen.

Ek­te­pa­ret er de enes­te med ak­sjer i det nye Oslo In­ter­na­tio­nal Bible Col­le­ge AS. Solveig Friis Lar­sen har 16 ak­sjer, Finn Hen­rik Friis Lar­sen 14. Ak­sje­ka­pi­ta­len er kr. 40.000. Års­mø­tet i nå ned­lag­te Regn­buen Krist­ne Fel­les­skap var ge­ne­ral­for­sam­ling i For­enin­gen OIBC. Nå kan ek­te­pa­ret Friis Lar­sen holde ge­ne­ral­for­sam­ling ved kjøk­ken­bor­det.

Med om­or­ga­ni­se­rin­gen har grunn­leg­ger Finn Hen­rik Friis Lar­sen styr­ket sitt grep om virk­som­he­ten.

«Nytt» styre

Ak­sje­sel­ska­pet ble opp­ret­tet 12. au­gust, dagen før Friis Lar­sen fikk av­løs­ning som rek­tor.

Sty­ret i ak­sje­sel­ska­pet er om­trent iden­tisk med sty­ret for For­enin­gen OIBC. Styre­le­der er Øy­stein Svenn­ing Herske­dal. Vic­tor Aqui­no Del Valle er ut­pekt som nest­le­der, mens Jan-Aage Torp fort­set­ter som styre­med­lem. Vic­tor Kwasi Se­ky­ere ryk­ker ned fra styre­med­lem til vara­med­lem mens Ra­chel­le B. Mo­lina blir fjer­de faste med­lem, som de an­sat­tes re­pre­sen­tant. Det skal også vel­ges en stu­dent­re­pre­sen­tant.

Sty­ret for For­enin­gen OIBC opp­nevn­te 13. au­gust seg selv som av­vik­lings­sty­re for for­enin­gen. I brev av 18. au­gust til Kunn­skaps­de­par­te­men­tet opp­ly­ser styre­le­der at «For­enin­gen OIBC i nær frem­tid vil bli opp­løst og at all ak­ti­vi­tet over­fø­res til OIBC AS».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Til Dagen sier Herske­dal at sko­len pr. 1. ja­nu­ar 2013 hadde ver­di­er for om­kring 1,7 mil­lio­ner kro­ner som nå over­fø­res ak­sje­sel­ska­pet. Den for­mel­le sel­skaps­re­gist­re­rin­gen fin­ner sted i disse dager.

Nok­ut-re­vi­sjon

Midt i juli be­slut­tet Nokut (Na­sjo­nalt organ for kva­li­tet i ut­dan­nin­gen) å star­te en re­vi­sjon av ulike for­hold knyt­tet til OIBC. Dette skjed­de blant annet på bak­grunn av «Uvis­se rundt le­gi­ti­mi­te­ten til sty­ret og be­kym­rings­mel­din­gar NOKUT har mot­tatt om for­hold ved fag­sku­len».

Hos Nokut får Dagen opp­lyst at ulike presse­opp­slag også har hatt be­tyd­ning for be­slut­nin­gen om å star­te en grun­dig gjen­nom­gang av alle sider av sko­lens drift.

- Vi var ikke helt tryg­ge på opp­nev­nin­gen av sty­ret, sier Tove Blytt Hol­men, leder for til­syns­av­de­lin­gen i Nokut. Hun sier alt av be­tyd­ning for stu­die­hver­da­gen vil bli gjen­nom­gått.

- Fin­ner vi avvik fra våre krav, sier vi det, uan­sett hva det drei­er seg om. For­hol­de­ne for stu­den­te­ne skal være til­freds­stil­len­de, sier hun og un­der­stre­ker at man ikke vet hva kon­klu­sjo­nen blir.

Styre­le­der og dag­lig leder ved OIBC var sist uke i møte hos Nokut sam­men med stu­dent­re­pre­sen­tan­ten Je­ra­mie Buses for å gjen­nom­gå be­hand­lings­pro­se­dy­re­ne. Sko­len skal blant annet skri­ve en egen­vur­de­ring som så skal gjen­nom­gås av en komité opp­nevnt av Nokut. Når ko­mi­te­en har le­vert sin rap­port, har sko­len inn­til seks uker på å kom­men­te­re inn­hol­det. Nokuts en­de­li­ge kon­klu­sjo­ner vil først fore­lig­ge i fe­bru­ar 2014.

Imens har OIBC fått be­skjed fra Kunn­skaps­de­par­te­men­tet om at stats­til­skud­det for andre halv­år blir ut­be­talt om få dager. Det skjer etter at det tid­li­ge­re i som­mer ble meldt at ut­be­ta­lin­gen var satt på vent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tidligere rektor Finn Henrik Friis Larsen ønsker ikke å kommentere opplysningene i denne artikkelen. Han avviser å svare på om han er enig med det avgåtte styret som mente at hans familie allerede før opprettelsen av aksjeselskapet hadde en for dominerende rolle ved OIBC.

DAGEN