Fri fra frykt

I Markus 5 leser vi om synagogeforstanderen Jairus. Han befant seg i en vanskelig situasjon der hans egen kraft ikke strakk til. Men han gjorde det riktige, han gikk til Jesus da datteren hans var døende.

Da Jairus hadde funnet Jesus og var på vei hjem med ham, ble han møtt med dårlige nyheter. En tjener sa at datteren hadde dødd og at han ikke skulle forstyrre Jesus mer. Jairus ble selvfølgelig lei seg, men Jesus sa til ham: ?Frykt ikke, bare tro!? Jairus ble fylt av frykt, men Jesus beseiret frykten i livet hans.

«Frykt ikke!»
Noen ganger kan vi bli nedslått av triste hendelser, av at mennesker ikke tar imot oss slik vi ønsker, eller kanskje du har kommet hjem fra en herlig misjonsreise, og så ligger det et mindre hyggelig brev fra skattefuten og venter i posten. Det er en mengde forskjellige ting som kan komme mot deg, få deg til å miste motet og trekke deg bort fra troen. Dette skaper frykt, og kanskje pågår det en slik strid inni deg akkurat nå. Det kan være frykt for fremtiden, en besværlig familiesituasjon, ufrelste barn, økonomi, frykt for å ta ansvar, frykt for å være ensom og isolert. Jairus fikk en beskjed som førte til frykt og fortvilelse, han hadde ikke lenger noe håp. Men Jesus sa: ?Frykt ikke!? Gang på gang når Gud taler til Israel og når Jesus taler til disiplene, starter han med ordene ?frykt ikke?. Gud liker å bryte fryktens makt og innflytelse! Han vet at vi ikke kan tenke klart når vi er under frykt.

Uten beskyttelsesnett
Hvor kommer da frykt fra? Før syndefallet fantes det ingen frykt, bortsett fra gudsfrykt, som er respekt for Gud, og det er noe helt annet. I det livet vi lever her i verden har vi ingen garantier for at alt vil gå bra, ingen sosiale beskyttelsesnett som bærer deg uansett hva som skjer ? det finnes ingen annen garantist for ditt liv enn Gud, din Far. I din vandring med Gud ligger det at du må ta sjanser, gjøre ting som mangler menneskelige garantier, og da kommer frykten som en skremmende kraft mot deg for å hindre deg i å gjøre det Gud vil.

Leve av tro
Vi kommer alltid til å være i den situasjonen at vi trenger et mirakel. Hvis du når til et punkt i livet der alt er rolig og trygt og du ikke har noen problemer og angrep, har du havnet feil. Så lenge du vandrer på jorden, møter du angrep og havner i situasjoner der du må ta sjanser og strekke deg ut over deg selv. Den rettferdige skal leve av tro. Tro og frykt er hverandres absolutte motsetninger. Bibelen beskriver troen som en kraft som forløser Guds kraft. Troen er som en arm fra ditt indre menneske, som strekker seg ut og tar tak i Guds løfter. Og når troen holder fast på Guds løfter, kommer Guds kraft i bevegelse, uavhengig av hvordan omstendighetene ser ut i øyeblikket. Frykt er også en kraft. Frykt er negativ tro. Der troen bekrefter Guds ord, bekrefter frykten Satans løgner. Bibelen sier at vi skal kaste alle bekymringer på Herren. Han vet at vi har bekymringer og at vi har lett for å grave oss ned i dem og la motet falle og ikke ser løsningen på våre problemer. Jesus sier: ?Frykt ikke, bare tro!? Han driver bort frykten med sitt ord.

Fryktens opphav
Etter at Adam og Eva hadde spist av den forbudte frukten, kom frykten over dem. 1 Mos 3,7-10: ?Da ble begges øyne åpnet, og de skjønte at de var nakne. Så flettet de sammen fikenblad og bandt dem om livet. Og de hørte Gud Herren som vandret i hagen da dagen var blitt sval. Og Adam og hans hustru skjulte seg for Gud Herrens åsyn mellom trærne i hagen. Da kalte Gud Herren på Adam og sa til ham: Hvor er du? Han svarte: Jeg hørte deg i hagen, og da ble jeg redd, fordi jeg var naken, og jeg gjemte meg.?

Forbannelsen brutt
Gud ville omgås med Adam, men Adam løper og gjemmer seg, for han har dårlig samvittighet. Han har mistet herligheten, han har synd i sitt liv, han føler seg uvel i Guds nærvær. Fra denne dagen kommer frykten inn i mennesket, og har siden da styrt mennesket, slik at Gud gang på gang må si til det: ?Frykt ikke, for jeg er din Gud?. Men Jesus har brutt den forbannelsen som kom over menneskeslekten da Adam og Eva gikk bort fra Gud. Heb 2,14-15: ?Da nå barna har del i kjød og blod, fikk også han på samme vis del i det, for at han ved døden skulle gjøre til intet den som hadde dødens velde, det er djevelen, og utfri alle dem som av frykt for døden var i trelldom hele sin livstid.? Mennesket er i fangenskap, bundet av djevelen. Det midlet han bruker til å binde med er frykt for døden. Da Adam syndet og mistet herligheten fra Gud, ble han forskrekket, han smakte begynnelsen til den evige døden, atskillelsen fra Gud. Siden da har denne frykten plaget mennesket. Men Jesus har gjort djevelen maktesløs og befridd oss fra fryktens slaveri.

Barnekårets Ånd
2 Tim 1,7: ?For Gud gav oss ikke motløshets ånd, men krafts og kjærlighets og sindighets Ånd.? Gud har ikke gitt oss en fryktens ånd. Rom 8,14: ?For så mange som drives av Guds Ånd, de er Guds barn. Dere fikk jo ikke trelldommens ånd, så dere igjen skulle frykte. Men dere fikk barnekårets Ånd som gjør at vi roper: Abba, Far!? Frykt var en del av din gamle, døde natur. Nå har du fått en annen Ånd, barnekårets Ånd, troens Ånd. Barnekårets Ånd, det er å være som et barn, trygg hos mamma uansett hva som skjer rundt. Jes 54, 13, 14 og 17: ?Alle dine barn skal være lært av Herren, og dine barns fred skal være stor. Ved rettferdighet skal du bli grunnfestet. Vær langt fra angst, for du skal ikke ha noe å frykte, og fra redsel, for den skal ikke komme nær til deg...Ingen av de våpen som blir smidd mot deg, skal ha framgang.?

En plage
Frykten er en åndelig plage som vil ta gleden, og om mulig, livet fra deg. Jesus har ikke gitt oss fryktens ånd, men barnekårets Ånd, barnets trygghet i de underligste situasjoner. Trygghet i vissheten om at Gud er på tronen og at alt kommer til å gå bra. Denne tryggheten bryter fryktens innflytelse over livet ditt. Frykt tar bort frihet, glede og fellesskap. Frykt plasserer deg selv i sentrum, og med blikket på dine egne svakheter og din utilstrekkelighet blir du lammet, forsagt og initiativløs. Med Jesus i sentrum ser du frimodig opp til Gud. Frykten gir deg et falsk bilde av virkeligheten. Hvorfor er din første tanke som regel negativ, for eksempel hvis telefonen ringer om natten? Fordi det finnes mye frykt i vårt kjød. Frykt er en følelse, som produserer en tanke, som bygger en tankebygning som igjen blir så sterk at du tror på det du selv tenker. Du begynner å innrette livet ditt etter det.

Sunn innsikt
Frykten kan bare beseires av Den Hellige Ånd, som taler dypt i ditt indre, løser deg fra frykt og sier til deg: ?Jeg elsker deg der du er akkurat nå, jeg elsker deg slik du er og jeg skal ta deg og gjøre noe annet og bedre av ditt liv.? Frihet fra frykt gir deg en sunn innsikt i Den Hellige Ånd om at Gud, når du vandrer med Jesus, kan gjøre mirakler, uansett hvordan det ser ut rundt deg, og du kan gå fremover. Derfor må Den Hellige Ånd få bryte frykten din.

Ingen redsel
Frykt er den ytterste konsekvensen av synd. Jesus snakker stadig om vantro og synd. Du må innrømme at det er områder i livet ditt der du ikke har stolt på Jesus, der du ikke har vist ham tillit og ikke har sluppet ham inn. Denne synden har skapt frykt i livet ditt. Men uansett hvordan frykten har kommet inn, uansett hvilket område det gjelder, så finnes det en salvelse fra Den Hellige Ånd, som kan sette deg fri, så du kan gå sterkt med Gud, uten frykt. Guds kjærlighet i deg driver frykten ut. 1 Joh 4,18: ?Frykt er ikke i kjærligheten, men den fullkomne kjærlighet driver frykten ut. For frykten har med straff å gjøre, og den som frykter, er ikke blitt fullkommen i kjærligheten.? Uansett i hvilken situasjon du befinner deg i dag, sier Jesus til deg: ?Frykt ikke!? Begynn å takke ham for at du ikke trenger å frykte.