French: Jeg fant Moland død på badet

Joshua French forklarte dommerne i militærdomstolen i Kinshasa hvordan han fant sin venn Tjostolv Moland død på badet etter at de tidligere på kvelden hadde drukket seg fulle.

Ret­ten ble satt i Ndolo-feng­se­let like før klok­ka 11 tirs­dag for­mid­dag, to timer på over­tid. Jos­hua French ble ført inn i retts­sa­len, iført en tur­kis og oran­sje fange­drakt. Han vir­ket ty­de­lig mer opp­lagt og skjer­pet enn under for­ri­ge retts­møte for knap­pe to uker siden.

Nord­man­nen er til­talt for å ha drept ka­me­ra­ten Tjost­olv Mo­land, som i au­gust i fjor ble fun­net død i cella som de to nord­men­ne­ne delte i feng­se­let i Kins­ha­sa.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lege­er­klæ­ring

Etter at flere nye do­ku­men­ter ble lest opp for ret­ten, der­iblant en lege­er­klæ­ring som kon­klu­de­rer med at French er fy­sisk og men­talt frisk, ble French bedt om å for­tel­le ret­ten om sitt for­hold til Mo­land og hva som skjed­de i ti­me­ne før og etter at Mo­land ble fun­net dld.

- Tjost­olv Mo­land var min venn, det er alt jeg vil si, svar­te French. Han fikk blant annet spørs­mål om de to krang­let mye.

- Ikke mer enn hva som er nor­malt mel­lom ven­ner, svar­te French.

Drakk vodka

French for­tal­te at de to først hadde spist mid­dag og at de be­gyn­te å drik­ke vodka som Mo­land hadde fått smug­let inn i feng­se­let. Dette var noe de plei­de å gjøre fre­da­ger og lør­da­ger fra tid til annen.

- Jeg tror vi var gans­ke fulle begge to, for­klar­te French.

Nord­man­nen for­klar­te at de to drakk vodka i flere timer og så en film før de gikk og la seg i køye­sen­gen som de delte på cella. Iføl­ge French viste imid­ler­tid Mo­land tegn på at han ikke følte seg bra og ikke var helt seg selv.

French for­klar­te at han sov­net, men at han der­etter våk­net av at Mo­land sto opp, men at han selv sov­net igjen. Etter en stund våk­net imid­ler­tid French igjen og gikk inn på badet der han fant ka­me­ra­ten død.

Høy pro­mil­le

Dom­me­ren ba French for­kla­re hvor­dan han fant Mo­land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg la ikke merke til alt for jeg ble mest opp­tatt av å for­sø­ke å redde livet hans, sa French, ty­de­lig be­rørt. Han sa vi­de­re at han fikk tatt Mo­land ut av badet og for­søk­te å se etter tegn til liv.

- Etter å ha sjek­ket at det ikke var tegn til liv, satte jeg han opp i en mer ærbar po­si­sjon, og det var slik han se­ne­re ble fun­net, sa French.

Mo­land hadde en pro­mil­le på 2,7 da han døde. Etter å ha ob­du­sert Mo­land, kon­klu­der­te Kripos at det ikke fore­lå noe kri­mi­nelt bak nord­man­nens døds­fall. Kon­go­le­sisk po­li­ti mener imid­ler­tid at Mo­land ble kvalt av French, blant annet fordi det ble fun­net spor av be­ro­li­gen­de mid­ler i magen til Mo­land.

Norsk for­sva­rer pro­te­ster­te

Frenchs bi­stands­ad­vo­kat Hans Ma­ri­us Graas­vold mente tol­kin­gen under retts­sa­ken var for dår­lig, og ville kon­fe­re­re med Frenchs kon­go­le­sis­ke ad­vo­kat Marie André Mwila. Det falt ikke i god jord hos dom­mer Serge Ka­bon­do, som ty­de­lig ir­ri­tert truet med å kaste Graas­vold ut av retts­sa­len der­som han av­brøt ret­ten flere gan­ger.

Retts­sa­ken ble ut­satt 10. ja­nu­ar på grunn av tolke­pro­ble­mer. Den nye tol­ken som var på plass tirs­dag, var bedre enn den for­ri­ge, men Graas­vold mente li­ke­vel at det var mange vik­ti­ge nøk­kel­ord som ikke kom fram i over­set­tel­sen.

Stort norsk opp­bud

Graas­vold får ikke selv for­sva­re French i ret­ten, det er det hans kon­go­le­sis­ke for­sva­rer Marie André Mwila som gjør.

Men nors­ke myn­dig­he­ter er til stede i retts­sa­len, der­iblant spe­sial­ut­sen­ding Kai Eide i til­legg til flere nors­ke di­plo­ma­ter samt etter­fors­ke­re og retts­me­di­si­ne­re fra Kripos.

Også Frenchs mor Kari Hilde French er til stede i retts­sa­len. Hun har vært i Kongo i flere uker for å for­sø­ke å støt­te og hjel­pe søn­nen så godt hun kla­rer. Det er også et stort norsk presse­opp­bud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jos­hua French er både norsk og bri­tisk stats­bor­ger, og også den bri­tis­ke kon­su­len Ed­wards Ro­berts er til stede under retts­sa­ken. Dagen