Frelsesarmeen tilbyr retreat bak murene

Frelsesarmeen tilbyr i sommer langtidsdømte i Halden fengsel et to ukers retreat-tilbud. Ukene skal brukes til å finne veien hjem til seg selv gjennom stillhet og refleksjon.

- Tilbudet er for alle som er motivert og vil ha en endring i livet, en endring som vil føre til varig frihet. Målet er å finne seg selv gjennom å trekke seg tilbake i stille refleksjon, sier Bjørg Randi Bråthen tilKrigsropet.

Hun er leder forFrelsesarmeens fengselsarbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Seks langtidsfanger flytter i juli over i en egen avdeling innredet med kapell, celler og samtalerom. Borte er de daglige fengselsrutinene for en periode.

Dagene bak murene vil finne sted i taushet. Deltakerne kommer ikke til å snakke med hverandre, men spise sammen i stillhet, delta i tidebønner og lytte til undervisning, bønner og bibeltekster. På cellen får de god tid til refleksjon og meditasjonsøvelser. Tanker og følelser som dukker opp i retreat-prosessen, kan de drøfte med erfarne veiledere underveis.

Bråthen forteller at mange langtidsdømte i Sverige har gjennomført retreatopplegget. Der startet det hele på landets største fengsel, den såkalte Kumla-anstalten i 2001, og erfaringene har vært svært gode.

- Prosjektet på Kumla har vist bra resultater. Folk får hjelp til å finne et sterkere grunnlag for å ta rette valg, og ikke vende tilbake til kriminalitet. Bibelen utfordrer oss og viser at det går an å få en ny start og ta selvstendige valg. Mange innsatte har et knust selvbilde. De trenger å finne verdigheten i seg selv, at de er så mye mer enn den kriminelle historien, understreker Bråthen.

Selv om den svenske modellen er utgangspunktet for retreatet, er opplegget iHalden fengsel utviklet og tilpasset sammen med fengselsprestene iDen norske kirke.

Religiøs tro er ingen forutsetning for å delta på retreatet bak murene, og opplegget er heller ikke noe kurs i kristen tro. Flere innsatte i Sverige forteller likevel at de har fått et møte med Gud i fengselet. Andre opplever at de har fått en ny holdning til livet.