FERDIG: Jeløy folkehøyskole i Moss ser seg nå nødt til å legge ned skoledriften.

Frelsesarmeen legger ned Jeløy folkehøyskole etter 50 år: – Et krevende marked

Nå kan det bli asylmottak i stedet.

Jeløy folkehøyskole er historie. Det kommer fram i en pressemelding på Frelsesarmeens nettside.

Årsaken er lavt elevtall og krevende økonomi over lengre tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I oktober 2021 meldte skolen at den kom til å holde stengt i minst to år fra høsten 2022. Pausen ville bli brukt til å vurdere om det skal lages et nytt driftskonsept, eller om man skal avvikle folkehøyskoledriften.

Nå har avgjørelsen landet på sistnevnte.

– Snudd mange steiner

Skolen har over lengre tid slitt med å opprettholde et jevnt og høyt nok elevantall. I 2021 hadde skolen bare fylt om lag 25 prosent av elevkapasiteten, og ble dermed driftet med svært mange ledige skoleplasser.

Dette har gjort at Frelsesarmeen har spist av egenkapitalen i håp om at forsøkene for å få til et løft i antall elever skulle lykkes.

– Det er snudd mange steiner over flere år for å få inn flere elever ved skolen, og vi har nå kommet til et punkt hvor det er nødvendig å gjøre større grep. Samtidig er det også et perspektiv i dette at skolen konkurrerer i et stadig mer krevende marked.

Det sa Bente S. Gundersen, sjefsekretær i Frelsesarmeen og styreleder for styret for Jeløy folkehøyskole, i 2021.

OFFISER: Bente S. Gundersen er obserst i Frelsesarmeen.

– Mange har blitt inspirert til tjeneste for Guds rike

I tiden etter at skoledriften ble satt på pause i 2021 skal det ha blitt gjort et omfattende utredningsarbeid med både interne og eksterne deltakere, opplyser Frelsesarmeen.

Utredningsarbeidet som har vært gjort avdekket at det er for stor risiko og usikkerhet rundt markedssituasjon og økonomi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Takket være Jeløy folkehøyskole har flere tusen elever blitt beriket med erfaringer og opplevelser de har tatt med seg videre inn i voksenlivet. Mange har dessuten blitt inspirert til tjeneste i Frelsesarmeen og andre deler av Guds rike, sier kommandør Knud David Welander, som er territorialleder og styreleder for Frelsesarmeens hovedstyre til Frelsesarmeen.

Kan bli asylmottak

Opprinnelig forelå det ingen planer om hva som skal skje med skolebygningene som ligger idyllisk til på Jeløy i Oslofjorden. Frelsesarmeen understreket at det ikke lå noen planer om å selge eiendommen, og at området fortsatt ville bli brukt til leirer, offisersskole og kurssenter.

Men Moss Avis meldte tirsdag at Frelsesarmeen nå ønsker at skolebygget skal tas i bruk som asylmottak.

Frelsesarmeen driver allerede et stort asylmottak på Kongsberg i tidligere Buskerud fylke.

UDI har lagt ut anbud for drift av ordinære mottak, og Frelsesarmeen skal legge inn anbud for å drive asylmottak på Jeløy hvis hovedstyret deres godkjenner det.

– Vi har god erfaring med mottaksdrift på Kongsberg. Vi mener eiendommen på Jeløy er godt egnet til dette formålet, sier mottaksleder for Frelsesarmeens asylmottak på Kongsberg, Thorgeir Nybo til politikerne i formannskapet tirsdag.

200 plasser

Eiendommen på Jeløy består av tre identiske internatbygg. Et hovedbygg med undervisningsrom og oppholdsrom, og et hovedbygg med kjøkken og spisesal, og boligområde i 2. etasje.

– Vi tenker oss om lag 200 plasser med gjennomsnittlig botid på tolv måneder. De fleste kommer fra Ukraina, men det kan også omfatte mennesker fra andre nasjoner, sa Nybo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvis Frelsesarmeen vinner anbudet kan Jeløy folkehøyskole bli til asylmottak allerede i høst.