Fredsprisvinner refset LO-Valla

LO og AUFs oppfordringer om boikott av israelske varer fikk den ellers sindige gentlemanspolitikeren, Shimon Peres, til å se rødt under et møte med ledelsen i Arbeiderpartiet og LO, skriver Vebjørn K. Selbekk.

Vi synes alltid det er nyttig at offisielle representanter for Israel besøker Norge. Det er et beklagelig, men likevel velkjent faktum at den jødiske staten ikke har overvettes mange venner i profane norske medier. Behovet er følgelig stort for røster som kan målbære Israels syn i denne turbulente situasjonen. Det er få som er bedre skikket til det enn israelske regjeringsrepresentanter som daglig kjenner trykket fra terrortruslene.
Flere ting tyder på at denne ukens Norgesbesøk fra Israels utenriksminister Shimon Peres var av det spesielt viktige slaget. Som fredsprisvinner og en av arkitektene bak Osloavtalen nyter han respekt i langt inn i miljøer som i utgangspunktet er kritisk til den sittende israelske regjeringens politikk.

Arbeiderpartimannen Shimon Peres er tradisjonelt ansett som en av duene i israelsk politikk. Likevel valgte han å gå inn i Ariels Sharons haukeregjering. Det illustrerer hvor vanskelig den situasjonen som Israel nå befinner seg i, har blitt. Kampen mot terror og selvmordsbombere har ført bitre politiske motstandere sammen ved regjeringsbordet i en skjebnetid for landet.

En av postene på programmet under Sharons Oslo-opphold var et møte med «sine egne». Peres ytret selv ønske om å møte ledelsen i Arbeiderpartiet og LO.

På bakgrunn av det som har lekket ut fra det lukkede møtet, ble sammenkomsten alt annet enn en høflighetsvisitt. Det var spesielt LO og AUFs oppfordringer om boikott av israelske varer som fikk den ellers sindige gentlemanspolitikeren til å se rødt. I følge Dagbladet lekset en synlig sint Peres opp for LO-leder Gerd-Liv Valla:

- Jeg beklager å si dette i så harde ordelag, men før du snakker om slike saker, må du være mer informert. Dine synspunkter er basert på total uvitenhet. Det er totalt ugrunnet, og enhver dommer ville ha skaffet seg full oversikt før han avsa dom i en så komplisert sa, tordnet Peres.

Også AUFs leder Eva Kristin Hansen fikk sitt pass påskrevet av den israelske utenriksministeren.

Svært så rene ord for pengene fra en israelsk partifelle til det norske Ap-etablissementet, altså.

Det er dessverre et faktum at termen «Norge» er i ferd med å bli stadig mer upopulær i brede lag av den israelske befolkning. Grunnene til det er mange. Dels gjelder det Oslo-avtalen som flere og flere nå mener er medansvarlig for voldsspiralen i landet.

Et annet stikkord er Terje Rød-Larsens anti-israelske og totalt feilaktige fordømmelse av IDFs aksjon i Jenin i vår. Det er alvorlig når FNs spesialutsending i Midtøsten slenger ut lettvinte påstander om at den israelske hæren har begått en massakre. Direkte pinlig blir det når hans egen arbeidsgiver etterpå legger frem en rapport som går tvert imot det deres egen utsending har hevdet foran en samlet verdenspresse.

Det kan heller ikke underslåes at den ensidige norske mediefordømmelsen, er gjenstand for hoderystende observasjon i Israel. Det samme gjelder boikottruslene fra norsk arbeiderbevegelse.

Man er ganske naiv dersom man ikke innser at denne utviklingen er med på å svekke Norges omdømme i Israel. Og denne gangen nytter det ikke å gjemme seg bak den vanlige unnskyldningene om at kritikken kommer fra israelsk høyreside. Nå var det faktisk en sosialdemokrat og en fredsprisvinner som tordnet mot de anti-israelske holdningene i norsk samfunnsliv og politikk.