Fredelig da myndighetene åpnet dørene i Bangkok

Det tok ikke lang tid etter at thailandsk politi hadde åpnet dørene til hovedpolitistasjonen i Bangkok tirsdag, før demonstrantene fant veien inn.

Flere hundre demonstranter fikk gå uhindret inn i offentlige bygninger i Bangkok tirsdag formiddag.

Ifølge AFP var atmosfæren karnevalsaktig idet demonstrantene tok seg inn i nøkkelbygningene. Det ble blåst i fløyter, folk tok foto av hverandre og rigget seg til med tepper på de velfriserte plenene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det var få synlige politifolk til stede. Det var ingen sikkerhetskontroller, og stemningen i Thailands hovedstad har lettet betraktelig etter to dager med stor uro.

En av protestlederne ved regjeringsbygningen i den vestlige delen av Bangkok, Taworn Senniem, erklærte seier og takket politiet for at de hadde avsluttet beskyttelsen av regjeringens hovedsete, i tillegg til hovedpolitistasjonen i byen.

- Tilhører folket

Regjeringen hadde på forhånd beordret politiet om å ikke stå i veien for demonstrantene etter at de hadde åpnet dørene. Dermed ble det foreløpig satt et punktum for voldelighetene i den thailandske hovedstaden. Til sammen har fem mennesker mistet livet i uroen.

- I dag kommer vi ikke til å bruke tåregass. Det blir ingen konfrontasjoner, de skal få slippe inn om de ønsker det, fastslo politisjefen i den thailandske hovedstaden, Kamronvit Thoopkrachang.

Piggtråd og sperringer rundt hovedpolitistasjonen ble fjernet i morgentimene tirsdag.

- Vårt hovedkvarter tilhører folket, sa Thoopkrachang.

Kort tid etter entret flere titalls demonstranter bygningen og håndhilste på politifolkene som befant seg der.

Vil forhandle

Thailands demokratisk valgte statsminister Yingluck Shinawatra åpnet mandag for å forhandle med demonstrantene, samtidig som det ble utstedt arrestordre på protestlederen Suthep Thaugsuban.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Suthep gjorde det på sin side klart tirsdag at opprøret ikke avsluttes før Thaksin-regimet er drevet ut av regjeringskontorene. Yingluck Shinawatras storebror Thaksin var statsminister fra 2001 til han ble avsatt i et kupp i 2006. Han ble senere dømt til to års fengsel in absentia for maktmisbruk og korrupsjon.

Tidligere visestatsminister Suthep Thaugsuban mener regjeringen er korrupt og at Thaksin, som fortsatt bor i eksil, styrer landet gjennom søsteren.

- I dag vant vi en delvis seier, men vi kommer til å fortsette helt til Thaksin-regimet er drevet ut, sa Suthep i en tale til sine tilhengere.

Opprørsleder siktet

Suthep har fra før en drapssiktelse hengende over seg, etter at han som visestatsminister i 2010 satte opprørspoliti inn mot demonstranter i Bangkok. 87 mennesker ble drept og over 1.200 såret i uroen.

Nå siktes han også for opprørsvirksomhet og for å ha forsøkt å velte regjeringen, noe som har en strafferamme på dødsstraff eller livsvarig fengsel.

Får Suthep og demonstrantene det som de vil, skal Thailand demokratiske valgte regjering erstattes med et «folkeråd» med håndplukkede representanter fra ulike sektorer. Folkevalgt blir det imidlertid ikke.

Rådet skal lede landet i en overgangsperiode til forholdene ligger til rette for nyvalg. Hvor lang overgangsperioden skal være, eller hva som menes med at forholdene skal ligge til rette, er uklart.

Uavhengige observatører advarer mot Sutheps retorikk og ideer og mener at han i realiteten legger opp til et kupp. Det har Thailand hatt nok av tidligere, nærmere bestemt 18 kupp og kuppforsøk siden 1932. (©NTB)