- Franskmann (29) tilstår drapene i Brussel i filmopptak

En franskmann som har tilbrakt over et år i Syria, har tatt på seg ansvaret for drapene på fire personer på det jødiske museet i Brussel, ifølge franske og belgiske påtalemyndigheter.

Den 29 år gamle Mehdi Nem­mouche ble på­gre­pet av toll­myn­dig­he­te­ne da han ankom Mar­seil­le i Sør-Frank­ri­ke fre­dag. Han er sik­tet for drap og draps­for­søk.

Man­nen var i be­sit­tel­se av en ka­lasj­ni­kov og en pis­tol lik våp­ne­ne som ble brukt i an­gre­pet den 24. mai, iføl­ge på­tale­myn­dig­he­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Blant ei­en­de­le­ne hans ble det også fun­net et kort film­opp­tak der han tar på seg an­sva­ret for sky­tin­gen på mu­se­et i Brus­sel lør­dag 24. mai.

Et is­ra­elsk ek­te­par og en fransk kvin­ne døde på ste­det, mens en 24 år gam­mel bel­gisk mann ble er­klært kli­nisk død i etter­kant. Over­vå­kings­bil­der viser gjer­nings­man­nen som tar seg inn i mu­se­et, hen­ter opp et auto­mat­vå­pen fra en bag og åpner ild gjen­nom en dør før han for­la­ter ste­det.

- Ville filme

Både frans­ke og bel­gis­ke myn­dig­he­ter hadde presse­kon­fe­ran­se om saken søn­dag. Stats­ad­vo­kat François Mo­lins i Paris sa 29-årin­gen i fil­men for­kla­rer at han hadde fes­tet et ac­tion­ka­me­ra til bagen for å filme sky­tin­gen, men at det ikke fun­ger­te.

- Nem­mouche fil­met imid­ler­tid våp­ne­ne sine i etter­kant og sa at han hadde ut­ført an­gre­pet mot jø­de­ne i Brus­sel, sa den bel­gis­ke stats­ad­vo­ka­ten Fre­de­ric Van Leeuw i Brus­sel, som la til at det ikke var «ga­ran­tert» at det var Nem­moches stem­me på opp­ta­ket.

I Paris sa Mo­lins at den mis­tenk­te, som ankom Frank­ri­ke på en buss som hadde reist fra Amster­dam via Brus­sel, også bar en «hvit duk» med en ara­bisk på­skrift om Den islams­ke sta­ten i Irak og Le­van­ten (ISIL), en eks­tre­mist­grup­pe som er aktiv i Syria.

Kon­ver­ter­te

Den frans­ke stats­ad­vo­ka­ten sier Nem­mouche kon­ver­ter­te til en ra­di­kal islamsk tros­ret­ning mens han sonet i feng­sel. Han skal ha for­søkt å or­ga­ni­se­re fel­les bønn når han ble låst ut av cel­len for å trene.

29-årin­gen er fra Rou­baix i Sør-Frank­ri­ke, og skal ha reist for å slut­te seg til isla­mis­tis­ke grup­per i Syria i 2013. En kilde som kjen­ner saken sier til AFP at den frans­ke etter­ret­nings­tje­nes­ten DGSI kjen­te til ham.

Sist søn­dag ble en annen mann på­gre­pet og sik­tet for an­gre­pet. Han fikk se­ne­re end­ret sta­tu­sen til vitne, mens en annen mann som var den an­tat­te gjer­nings­man­nen, ble etter­lyst. Det er usik­kert om det er denne man­nen som nå er på­gre­pet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samme dag of­fent­lig­gjor­de po­li­ti­et en 30 se­kun­der lang video fra an­gre­pet. Den viser at gjer­nings­man­nen var ikledd en mørk caps og en ly­se­blå jakke. Man­nen tok ut ma­skin­ge­væ­ret fra en bag og skjøt inn i et rom før han gikk vi­de­re.

Ter­ror

Man­dag over­før­te bel­gisk po­li­ti saken til fø­de­ra­le på­tale­myn­dig­he­ter som etter­fors­ker ter­ror.

- Over­vå­kings­bil­de­ne viser en mann som dre­per med kaldt blod. Skyte­epi­so­den varte under halv­an­net mi­nutt. Det gjør at vi tror dette var et ter­ror­an­grep, sa tals­mann for på­tale­myn­dig­he­ten Wenke Rog­gen.

NTB

Les også
En pågrepet for skyting på jødisk museum i Brussel