Franske styrker fortsetter framrykkingen i Nord-Mali. Foto: Reuters / NTB scanpix

Franske styrker gjenerobrer nok en by i Nord-Mali

Inntok Kidal onsdag.

Frans­ke styr­ker var ons­dag mor­gen i ferd med å innta Kidal, den siste store byen som har vært kon­trol­lert av mi­li­tan­te isla­mis­ter i Nord-Mali.

- Vi kan be­kref­te at frans­ke fly be­fin­ner seg på fly­plas­sen i Kidal og at he­li­kopt­re sirk­ler over om­rå­det, opp­ly­ser en sik­ker­hets­kil­de i byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.


LES OGSÅ:
Al-Qaida popper opp der det er krig

En tals­mann for Aza­wads islams­ke be­ve­gel­se (IMA), som nylig kunn­gjor­de at de hadde tatt kon­troll over Kidal, be­kref­ter også at frans­ke mi­li­tær­fly har lan­det.

- Le­der­ne våre snak­ker med dem nå, sier tals­man­nen.

Split­tel­se

Kidal lig­ger 1.500 kilo­me­ter nord­øst for Malis ho­ved­stad Bama­ko og ble inn­til nylig kon­trol­lert av den mi­li­tan­te isla­mist­grup­pen Ansar Dine.

I for­ri­ge uke rak­net denne grup­pen. Ut­bry­ter­ne dan­net IMA, som i en kunn­gjø­ring tok av­stand fra eks­tre­mis­me og ter­ror og sa seg vil­li­ge til å for­hand­le med re­gi­met for å finne en fre­de­lig løs­ning på kri­sen.

Også byene Tim­buk­tu og Gao ble inn­til nylig kon­trol­lert av mi­li­tan­te isla­mis­ter, som inn­før­te sha­rialov og streng jus­tis.


LES OGSÅ:
Splittelse blant islamistene i Mali

Plynd­ring

De siste da­ge­ne er byene gjen­erob­ret av frans­ke styr­ker, og ra­sen­de folke­meng­der har der­etter gått løs på bu­tik­ker som til­hø­rer ara­be­re, mau­ri­ta­niere og al­ge­ri­ere. Det er også ob­ser­vert om­fat­ten­de plynd­ring og øde­leg­gel­ser.

Human Rights Watch har an­mo­det Malis myn­dig­he­ter om å be­skyt­te lys­hud­e­te inn­byg­ge­re fra hevn­ak­sjo­ner.

Mali har lenge vært pla­get av et­nis­ke kon­flik­ter mel­lom tuare­ger og ara­be­re på den ene siden og svar­te ma­liere på den andre. Nå er det frykt for at fiend­ska­pen skal blus­se opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(NTB)