Franske kirker har også tidligere vært terrormål

Alt tyder på at angrepet på en kirke nær Rouen nord i Frankrike var et terrorangrep. Det er første gang terrorister lykkes i å gjennomføre en akjson inne i et kirkerom, men det er ikke første gang kristne i Frankrike er mål for terrorister.

Franske kirker har også tidligere vært mål for terrorangrep. I fjor ble en 24 år gammel fransk-algerier pågrepet, mistenkt for å planlegge en rekke angrep på kirker i området.

– Angrepet vil virke splittende, sier førsteamanuensis Franck Orban, som selv er fransk og arbeider vedHøgskolen i Østfold.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge franske medier tok mennene seg inn i kirken i Saint-Étienne-du-Rouvray, en forstad av Rouen i Normandie, via en bakdør under morgenmessen. Den 84 år gamle prestenJacques Hamel, to nonner og to kirkegjengere ble tatt som gisler.

En tredje nonne greide å unnslippe og fikk varslet om dramaet. Politiets spesialstyrke var raskt på plass, og da gisseltakerne kom ut på kirketrappa, ble de skutt og drept.

Nytt mål

Franck Orban viser til at terrorister tidligere har valgt andre typer mål. Nå vil en ny gruppe i det franske samfunnet kjenne seg sterkt berørt.

– En rekke konservative franskmenn, spesielt de på høyresiden som har en sterk forankring til kristen tro, vil føle seg rammet. Det er denne gruppen som er målet for angrepet.

Orban forklarer at han mener angrepet vil føre til at ulike grupper i det franske samfunnet vil føle seg truet. Han viser til at angrepet følger etter andre målrettede attentat, som har angrepet ulike sektorer.

Paris-terroren i november 2015 rettet seg særlig mot utelivet og det Orban kaller «den frie franske måten å være på», mens terroren mot redaksjonen iCharlie Hebdo i vinter rettet seg mot landets sekulære verdier. Gjennomangrepet i Nice ble den franske økonomien rammet, mens dette siste terrorangrepet retter seg særlig mot konservative og kristne.

– Dette angrepet kommer i en situasjon hvor kritikken mot Frankrikes president allerede er sterk. Målet er å ramme hele landet og å skape en frykttilstand, sier Orban.

Langsiktig plan

Han mener terroristene har en langsiktig plan:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Målet er å lamme hele landet og  å skape en frykttilstand som gjør at alt som gjør Frankrike til et fungerende demokrati opphører. Dette vil på lang sikt få snudd muslimene mot den franske majoritetsbefolkningen.

– Jeg er dessverre ikke overrasket over dette. Og det blir ikke det siste angrepet.

IS tar i en kunngjøring på seg ansvaret for angrepet mot kirken, der en aldrende prest ble drept og et annet gissel livstruende såret.

– Mennene som gjennomførte kirkeangrepet i Normandie, erIS-soldater. Dette var et svar på vår oppfordring om å gjennomføre angrep mot land som deltar i korsfarernes koalisjon mot oss, heter det i kunngjøringen, som er formidlet gjennom den ytterliggående islamistgruppens egen nyhetstjenesteAmaq.

– Daesh

Identiteten til de to gjerningsmennene, som ble skutt og drept av politiet, er ikke kjent. Det skriver NTB.

– Etterforskningen pågår, det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål, sierPierre-Henry Brandet, talsmann for innenriksdepartementet i Paris.

PresidentFrançois Hollande fordømmer angrepet sier at det virker som om angriperne kom fra den ytterliggående islamistgruppa IS.

–  De hevdet å komme fra Daesh, sier Hollande, som bruker det arabiske akronymet for IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hollande var selv raskt på plass i Saint-Étienne-du-Rouvray i Normandie, skriver NTB..

Etter å ha blitt orientert av fransk politi konstaterte Hollande at det åpenbart var snakk om en terrorhandling.

–  De to gjerningsmennene ble skutt og drept av politiet, og identiteten deres er ikke kjent.