Frankrikes president François Hollande holder onsdag krisemøter etter avsløringene om USAs presidentovervåking. Foto: Eric Vidal / Reuters / NTB scanpix

Frankrike: Spionasje mellom allierte er uakseptabelt

Frankrike sier at de ikke tolererer trusler mot landets sikkerhet, etter avsløringen av at USA har avlyttet telefonene til Frankrikes tre siste presidenter.

– Frankrike vil ikke tolerere handlinger som truer sikkerheten og beskyttelsen av våre interesser, sier presidentens kontor i en uttalelse.

Hollande holdt onsdag et krisemøte med ministre og forsvarsrådet for å drøfte rapportene om at USA har spionert på tre franske presidenter, inkludert ham selv, mellom 2006 og 2012.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

WikiLeaks varsler at det vil komme flere avsløringer om USAs avlytting av Frankrike i tiden framover.

Ber om forklaring

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius har onsdag ettermiddag innkalt USAs ambassadør til Frankrike og bedt ham forklare situasjonen.

I tillegg skal Frankrike en av de første dagene sende sin etterretningskoordinator til USA for å diskutere WikiLeaks-rapportene.

– Amerikanske myndigheter ga løfter, heter det i uttalelsen fra Elyseepalasset, med henvisning til lovnadene som USA ga i 2012 om å ikke spionere på Frankrikes ledere.

– De må bli husket og strengt respektert.

– Driver ikke avlytting

Samtidig forsikrer Det hvite hus at de ikke driver avlytting av Hollandes kommunikasjon.

– Vi overvåker ikke Hollandes kommunikasjon og kommer ikke til å gjøre det, sier talsmann Ned Price i det nasjonale sikkerhetsrådet. Han kommenterer imidlertid ikke tidligere overvåking.

– Vi utfører ikke etterretning i utlandet, bortsett fra når det er et spesifikt og bekreftet formål for nasjonal sikkerhet. Dette gjelder for ordinære innbyggere og verdensledere i samme grad, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Omfattende overvåking

Dokumentene fra WikiLeaks viser at etterretningstjenesten National Security Agency (NSA) overvåket både Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy og François Hollande.

Den franske avisen Liberation og nettavisen Mediapart siterte tirsdag kveld en pressemelding fra WikiLeaks som refererer til topphemmelige etterretningsrapporter og tekniske dokumenter. Her heter det at NSA spionerte på presidentene i alle fall fram til mai 2012, samme måned som Hollande tok over for Sarkozy.

Også franske statsråder og Frankrikes ambassadør i Washington ble avlyttet av NSA, ifølge dokumentene, som også avslører mobiltelefonnumrene til en rekke ansatte i Elysee-palasset og til presidenten selv.

Hemmelige møter

Dokumentene fra NSA avslører blant annet at Hollande holdt flere hemmelige møter om konsekvensene av en eventuell gresk utgang av eurosonen allerede i 2012.

Et annet dokument fra 2008 har tittelen «Sarkozy tror han er den eneste som kan løse den globale finanskrisen». Her heter det at Sarkozy mener at USA er skyld i finanskrigen, men at Washington etter hvert har begynt å høre på hans råd.

Dokumenter fra den amerikanske varsleren Edward Snowden har tidligere avslørt at flere internasjonale toppledere, inkludert Tysklands statsminister Angela Merkel og Brasils president Dilma Rousseff, i en årrekke er blitt overvåket av NSA. (©NTB)

Les også
– Hackere stjal opplysninger om USAs etterretningsagenter
Les også
Støre vil ikke hjelpe Snowden til Norge