Det er lett å finne ekstremister, men nesten umulig å følge alle bevegelsene deres, ifølge etterretningseksperter. Foto: Reuters / NTB scanpix

– Frankrike har ikke kapasitet til å overvåke kjente jihadister

Selv om politiet kjenner til personer med bånd til jihadistgrupper, er dette ingen garanti for at de vil holdes under konstant overvåking, sier franske etterretningseksperter etter terrorangrepet mot Charlie Hebdo.

Det er lett å finne ekstremister, men nesten umulig å følge alle bevegelsene deres, ifølge etterretningseksperter.

– Det er ikke slik at fordi du er kjent, så er du er under permanent overvåking. På et tidspunkt slutter overvåkingen, spesielt hvis du er smart nok. Disse er uunngåelige smutthull, sier Eric Denece, leder av Det franske senteret for etterretningsforskning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Innenriksminister Bernard Cazeneuve bekreftet at brødrene som er mistenkt for å stå bak angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo onsdag, har vært under overvåking, men at det ikke var noe som indikerte på at et angrep var på trappene.

Personer som reiser til Irak og Syria for å slutte seg til opprørsgruppen Den islamske staten (IS), har vært et økende problem for Frankrike. Men myndighetene har ikke ressurser til å overvåke alle som reiser og vender tilbake, sier en anonym tjenestemann i den franske antiterrorsektoren.

– Det vi gjør er å lage lister. De som virker mest farlige, de som virker mest sannsynlige til å utføre handlinger, er under permanent overvåking. Når det gjelder de andre, er det ressurser det kommer det an på, sier tjenestemannen.

Les også
Norske aviser trykket Charlie Hebdos tegningerFakta om Charlie Hebdo
Les også
– 12 drept i skyting i lokalene til fransk satirisk blad
Les også
Politikvinne drept i skyteepisode utenfor Paris
Les også
Markering mot angrep på Charlie Hebdo i Oslo
Les også
– Anslag mot ytringsfrihetenFakta om angrep på europeiske islamkritikereFakta om Charlie Hebdo