Framgang for høyrepopulistiske Sverigedemokraterna

Kom godt ut av kirke­val­get søn­dag, og man­dag fikk Sverigedemokratarna økt oppslutning på en ny me­nings­må­ling.

Sve­ri­ge­de­mo­kra­ter­na kan no­te­re seg for ny fram­gang. Det høyre­po­pu­lis­tis­ke par­ti­et kom godt ut av kirke­val­get søn­dag, og man­dag var det blant vin­ner­ne på en ny me­nings­må­ling.

Sve­ri­ge­de­mo­kra­ter­na gikk fram fra 2,9 pro­sent for­ri­ge gang til 6 pro­sent ved søn­da­gens valg på ut­sen­din­ger til lo­ka­le og re­gio­na­le kir­ke­li­ge or­ga­ner og til na­sjo­nalt kirke­møte. Også so­sial­de­mo­kra­te­ne og miljø­par­ti­et fikk fram­gang, vistere­sul­ta­te­ne man­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Både Krist­de­mo­kra­ter­na og andre bor­ger­li­ge par­ti­er gikk til­ba­ke ved kirke­val­get.

Den re­gje­ren­de sen­trum-høyre­ori­en­ter­te Al­li­an­sen taper også opp­slut­ning på en ny me­nings­må­ling fra in­sti­tut­tet Uni­ted Minds som er of­fent­lig­gjort i Stock­holm-avi­senAft­on­bla­det.

På denne må­lin­gen får Sve­ri­ge­de­mo­kra­ter­na en opp­slut­ning på 12,1 pro­sent, en øk­ning på 0,8 pro­sent­po­eng. Til sam­men får de bor­ger­li­ge par­ti­ene 38,2 pro­sent på denne må­lin­gen, mens op­po­si­sjons­par­ti­ene til venst­re for sen­trum får 48,2 pro­sent.

Til høyre for sen­trum er ut­vik­lin­gen for de ulike par­ti­ene blan­det. Stats­mi­nis­ter Fred­rik Rein­feldts kon­ser­va­ti­ve parti Mo­de­ra­ter­na og det li­be­ra­le Folk­par­ti­et går fram, mens Cen­tern går til­ba­ke og hav­ner under sperre­gren­sen for re­pre­sen­ta­sjon i Riks­da­gen.

(©NTB)