SELVSYN: Nestleder i FpU, Himanshu Gulati, er i Israel sammen med 17 FpU-ere for å sette seg inn i og se forholdene med egne øyne. Fra Gilo ser de mot Beit Jala og Betlehem. Foto: John Solsvik

FpU-ere ser Israel med egne øyne

Nestleder Himanshu Gulati i Fremskrittspartiets ungdom tror aldri noen i Norge ville finne seg i å bli skutt på med raketter og utsatt for selvmordsbombere på bussene.

17 ungdomspolitikere fra Fremskrittspartiets Ungom er på rundttur i Israel denne uken og treffer folk fra både israelsk og palestinsk side.Flesteparten av de unge FpU-erne har ikke vært i Israel før, og de har mange spørsmål under orienteringen i bydelen Gilo i Jerusalem med god utsikt til Betlehem og Beit Jala. Major i Den israelske hær (IDF) og talsmann for Central Commando, Peter Larner, går gjennom de fleste kjernespørmålene i konflikten mellom Israel og palestinerne.
- Vi må sikre Israels innbyggere en trygg og normal hverdag. Vi gjør det ved å arrestere terrorister, ved etterretningsvirksomhet, samarbeid med palestinske kollegaer og ved sikkerhetsgjerdet, sier Larner.
Han forklarer at de 17 FpU-erne ikke hadde stått trygt på høyden i Gilo for ni år siden. Under den andre intifadaen var det stadig skyting fra hustakene i Beit Jala på andre siden av dalen mot soldater og folk i Gilo. I dag er dette helt opphørt.

Kontroversielt gjerde

Larner innrømmer at byggingen av sikkerhetsgjerde er kontroversiell. Bare 60 prosent av grensen er fulført med gjerde eller mur. 97 prosent er gjerde, mens den utskjelte Muren utgjør bare tre prosent av grensen, opplyser han.
- Alle disse tiltakene har ført til at vi opplever nå den beste sikkerhetssituasjonen på de siste 20 årene. Siden 2008 har vi ikke hatt noen selvmordsbombere i Israel. Palestinerne nyter også godt av den rolige situasjonen som har ført til en betydelig sterkere økonomi og en stor byggeboom, sier Larner.

Godt forhold til PA

Majoren sier de har et godt forhold til sine palestinske kollegaer. For eksempel under markeringen av Nakba-dagen 15.mai ble det åpnet en felles operasjonsenhet mellom Israel og De palestinske myndigheter (PA).
- Vi skal sørge for at terror ikke får avgjørende innvirkning på politiske vedtak. Når vi møter PAs sikkerhetsfolk, snakker de ikke lenger politikk slik de en gang gjorde, men vi drøfter trusler mot sikkerheten også på palestinsk side, og hjelper dem med de redskap de trenger for å hindre terror, sier Larner.

Verdifullt

1.nestleder i FpU, Himanshu Gulati, synes det er verdifullt å lytte til majorens orientering.
- Vi hører om dette i media i Norge, men det blir noe annet å stå her og se det med egne øyne og faktisk se trusselen rett imot. Det gir et litt annet perspektiv på debatten. Jeg tror aldri noen i Norge ville finne seg i å leve under slike forhold der de kan bli skutt på med raketter og utsatt for selvmordsbombere på bussene, sier Gulati.

Støtter Israel

Han sier at FpU ikke støtter sitt moderparti i ett og alt.
- Men når det gjelder Israels rett il å forsvare seg, står vi hundre prosent sammen med FrP, sier Gulati.
Han var i Israel på en liknende tur for ungdomspolitikere for fire år siden, og besøkte landet sammen med partiledelsen for et halvt år siden. Nå har han tatt med seg ungdomspolitikere fra FpUs fylkeslag for at de selv skal få oppleve forholdene. Etter besøk i Knesset og møte med israelske politikere, skal de innom Det norske representasjonskontoret i Al Ram for deretter å besøke Ramallah.DAGEN