Forvirring om NATO-styrke i Afghanistan etter 2014

Det er for­vir­ring og uklar­het om den fram­ti­di­ge stør­rel­sen på det in­ter­na­sjo­na­le nær­væ­ret i Af­gha­ni­stan etter NATOs for­svars­mi­nis­ter­møte og ISAF-mø­tet i Brus­sel.

Kort tid etter fre­da­gens møte kom det en rekke mot­stri­den­de opp­lys­nin­ger om hva som var blitt sagt. USA vil be­hol­de mel­lom 8.000 og 14.000 sol­da­ter i Af­gha­ni­stan etter 2014, sa Tysk­lands for­svars­mi­nis­ter Tho­mas de Maizière.

Men USAs av­trop­pen­de for­svars­mi­nis­ter Leon Pa­net­ta de­men­ter­te opp­lys­nin­gen etter kort tid og sa at dette var ment som et an­slag på det to­ta­le an­tal­let ISAF-sol­da­ter etter 2014. Han avslo der­etter å gå inn på noen nær­me­re de­tal­jert drøf­ting av stør­rel­sen på en in­ter­na­sjo­nal styr­ke etter 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tilstedeværelse

For­svars­mi­nis­ter Anne-Gre­te Strøm-Erich­sen opp­ly­ser til NTB at alle ISAF-lan­de­ne var til stede på møtet som ble holdt i til­knyt­ning til NATOs for­svars­mi­nis­ter­møte.

Hun sier at pla­nen for hva som vil skje etter 2014 ikke er en­de­lig be­slut­tet, men at det ser ut til å bli enig­het om fort­satt re­gio­nal til­stede­væ­rel­se, for­delt på nord og sør, øst og vest og Kabul.

- Til­stede­væ­rel­sen vil bli ba­sert på råd­giv­ning, opp­læ­ring og støt­te, sier for­svars­mi­nis­te­ren og om­ta­ler dette som til­stede­væ­rel­se på «coach-nivå».

- Det som er vel­dig po­si­tivt, er at af­gha­ner­ne mer og mer over­tar rundt om i lan­det, sier hun.

- Dette er jo noe som er gått grad­vis og fort­satt gjen­nom­fø­res, til­føy­er hun.

- Opp­byg­gin­gen av den af­ghans­ke re­gje­rings­hæ­ren går etter pla­nen, og det er po­si­ti­ve til­bake­mel­din­ger på det, un­der­stre­ker hun. (©NTB)