– Fortsett å bruke menneskerettene for abort

Sentral FN-lobbyist peker ut veien videre for den internasjonale kampen for fosterdrap.

Det gjelder amerikanske Center for Reproductive Rights (CRR), som har FNs helserapportør Paul Hunt som en av sine juridiske rådgivere. Også to andre FN-rapportører og en tidligere leder av UNFPA (FNs befolkningsfond) har slike roller i CRR.

I et ferskt dokument bruker senteret en lang rekke ikke-bindende anbefalinger fra ulike FN-komiteer til å argumentere for abort. De anbefalingene viser «den voksende anerkjennelsen blant disse FN organene for at reproduktive rettigheter er solid grunnfestet i internasjonale menneskerettstraktater», mener CRR. Så kan denne anerkjennelsen og disse tilrådingene brukes til å nytolke traktater og «veilede» nasjonale myndigheter for å få gjort abort lovlig som «fremme av menneskerettigheter».

Riset bak speilet er «søksmål i nasjonale, regionale og internasjonale menneskerettsinstitusjoner», gjør det New York-baserte senteret klart.



Velbrukt strategi

Dette er en velbrukt strategi fra CRR og andre internasjonale abortforkjempere. Det er gjerne retten til liv, privatliv og likebehandling som brukes i forsøk på å få legalisert fosterdrap. Og på det grunnlaget oppfordrer CRR nå ulike FN-komiteer til å fortsette å «understreke at abort bør være en trygg og lovlig mulighet for kvinner».

Den abortliberale menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch har på sin del funnet at siden 1995 har FN-komiteer i over 100 tilfeller lagt press på totalt drøyt 65 land for å få legalisert eller utvidet adgangen til provoserte svangerskapsavbrudd.

Men i det siste har noen abortrestriktive land begynt å slå tilbake mot presset. Hovedargumentene fra den kanten er at ingen bindende FN traktater foreskriver abortlegalisering, og at komiteenes nytolkninger av traktatene ikke er juridisk holdbare.


DM